Analni seks in rimming

Rimming ali lizanje ritke je lahko predigra za analni seks. Tako lahko ritko sprostiš in pripraviš na kaj večjega. Pri tem si lahko pomagaš tudi s prsti ali spolnimi igračami.

Analni seks in rimming

Možnost okužbe z virusom hiv med rimmingom je zelo majhna. Okužba je možna le, če so prisotne ranice tako na jeziku kot anusu. Pri rimmingu je večja verjetnost okužbe s hepatitisom A, medtem ko je možnost okužbe s hepatitisom B manjša. Lahko se okužimo tudi s HPV ali z virusom herpesa 1 in 2, še posebej če ima eden od partnerjev ali ena od partnerk aktivno obliko bolezni.

Rimming ali lizanje ritke

Med rimmingom lahko pride tudi do okužbe z gonorejo in klamidijo. Lažje se okuži pasivni partner, saj se povzročitelji klamidijske okužbe in gonoreje lažje prenašajo iz anusa v usta. To velja še posebaj takrat, ko ima okužen aktivni partner izcedek. Hkrati je možna tudi okužba s povzročiteljem sifilisa, še posebej, če so v predelu anusa, ustne votline ali ustic prisotne ranice, razjede ali široki kondilomi.

Pri analnem seksu vedno uporabljaj kondom in lubrikant na vodni ali silikonski osnovi!

Hepatitis B in C pri analnem seksu

Pri analnem seksu se lahko s hepatitisom B okuži predvsem pasivni partner ali partnerka, saj se hepatitis B nahaja tudi v spermi. Bistveno manjša je možnost okužbe s hepatitisom C, čeprav ga prav tako najdemo v spermi.

Druge spolno prenosljive okužbe pri nezaščitenem analnem seksu

Pri analnem seksu je zelo verjetna okužba s HPV. Okužba s tem virusom ne kaže nobenih znakov bolezni, lahko pa povzroča anogenitalne bradavice. Nekateri tipi virusa lahko povzročijo tudi raka na anusu in penisu. 

Prav tako se pri analnem seksu lahko okužimo s sifilisom, gonorejo in klamidijo, še posebej ob prisotnosti izcedka iz anusa. V tem primeru je pasivni partner nekoliko bolj dovzeten za okužbo. 

Med drugim se lahko pri analnem seksu okužimo z virusom herpesa 2.