Seks s stalnim partnerjem

Stalni partner ni zagotovilo za varnejšo spolnost, zato svetujemo testiranje pred pričetkom opuščanja kondoma. Pri tem je smiselno upoštevati čas od zadnjega seksa z drugimi, zaradi diagnostičnega okna. 

Na splošno tveganje okužbe raste s številnejšimi spolnimi partnerji in številnejšimi nezaščitenimi spolnimi odnosi. Skratka, več ko imate spolnih partnerk ali partnerjev, bolj je verjetno, da boste naleteli na osebo, ki je okužena s HIV, in več ko imate s to osebo nezaščitenih spolnih odnosov, bolj zagotovo se boste okužili.

Skupno testiranje

Najbolj varna oblika nezaščitenega seksa je po tistem, ko se partnerja testirata in imata monogamno vezo.

Na naši testirni točki se lahko testirata na HIV, Hepatitisa B in C, sifilis ter analno in oralno gonorejo. Pri tem je pomembno vedeti, da ima vsaka od navedenih okužb tako imenovano diagnostično okno, kar pomeni čas od okužbe do trenutka, ko bo test pokazal pozitiven rezultat.

Diagnostično okno NEOBJAVLJENO!

je čas od okužbe do trenutka, ko bo test pokazal pozitiven rezultat. 

HIV: 3 tedni
Hepatitis B: 2 meseca
Hepatitis C: 3 meseci
Sifilis: X tednov
Gonoreja: 1 do 2 tedna

PREVERI!

Tveganja za okužbo

Okužba s HIV se lahko prenese pri vseh vrstah nezaščitenih spolnih odnosov z okuženo osebo (brez kondoma): analnih, vaginalnih in oralnih. Tveganje je največje pri nezaščitenih analnih spolnih odnosih. To velja tudi pri uporabi kondoma, ker je verjetnost, da se bo pri analnih spolnih odnosih kondom poškodoval, večja. Tveganje je veliko tudi pri nezaščitenih vaginalnih spolnih odnosih. Nezaščiteni oralni spolni odnosi so najmanj tvegani, vendar vseeno tvegani, če je sluznica v ustih in žrelu poškodovana (npr. pri krvavečih dlesnih, razjedah in okužbah v žrelu).

Varnost

Varnejši boste, če se omejite na spolne prakse, kakor so ljubkovanje, masiranje in masturbacija, da spolni izločki ne pridejo v stik z vašimi sluznicami ali morebiti s poškodovano kožo. Tudi poljubljanje, pri katerem ne pride do velike izmenjave sline, ki lahko vsebuje kri, je relativno varno.

Tveganje za okužbo

Tveganje je večje, če je oseba:

- injicirala nedovoljene droge,
- imela nezaščitene spolne odnose z osebami iz držav, kjer je zelo veliko okuženih s HIV, ali pa je sama iz države, kjer je zelo veliko okuženih,
- imela nezaščitene spolne odnose s številnimi naključnimi partnerji.