Seks s priložnostnimi partnerji

Če se podajaš v spolne odnose s priložnostnimi partnerji, se moraš zavedati, da takšna spolnost predstavlja visoko tveganje za prenos spolnih okužb.

Torej je precej velika možnost, da dobiš kakšno izmed spolno prenosljivih okužb. Zato je pametno, da človeka, s katerim se boš spustil/a v spolni odnos, vsaj malo poznaš njegove navade.

Posamezniki, ki jemljejo razna poživila in droge se morajo zavedati učinka, ki ga imajo droge na človekovo mišljenje in zmožnost presoje. Pod vplivom nekaterih drog se posamezniki mnogo manj premišljeno odločajo in se velikokrat spustijo v spolni odnos, ki bi se mu s »trezno glavo« izognili. Prav tako obstaja realna nevarnost, da pod vplivom droge pozabite na zaščito.

Več spolnih partnerjev pomeni večje tveganje

Število spolnih partnerjev vpliva na možnosti okužbe z virusom hiv. Več spolnih partnerjev kot jih imaš, večja je vrjetnost da boš imel spolni odnos s partnerjem, ki je hiv pozitiven ali ima kakšno drugo SPO.

Dopust in priložnostni partnerji

Na potovanju oziroma počitnicah ima več kot četrtina spolni odnos z novim partnerjem, sedem odstotkov pa ima spolni odnos z dvema ali več partnerji. Pri tem je več kot polovica nezaščitenih spolnih odnosov. Partnerja se namreč v takih primerih ne poznata ali pa komajda, kar pomeni da je verjetnost za prenos spolno prenosljivih okužb velika.

Čas dopustov je torej tudi obdobje večjega tveganja za prenos spolnih okužb oziroma bolezni. Nezaščiten spolni odnos s partnerjem namreč v biološkem smislu pomeni nezaščiten spolni odnos z vsemi njegovimi ali njenimi bivšimi partnerji – včasih je to lahko za cel avtobus ljudi.