Kondom in lubrikanti

Kondom je odlična zaščita pred hivom in drugimi spolno prenosljivimi boleznimi. Lubrikant pa zmanjša možnost poškodb tkiva in naredi seks prijetnejši.

Kako pravilno uporabim kondom?

Pred uporabo in shranjevanje

Pred uporabo kondoma preveri njihov rok uporabe. Zavojček, v katerem je kondom, mora biti nepoškodovan. Zato kondomov ne shranjuj v denarnici ali v žepu, saj je to najboljši način, da se kondom poškoduje. Prav tako shranjevanje v avtomobilu poleti hitro preveč pregreje kondom, pozimi ga zamrzne, zato tudi ni primerno mesto. Če seksaš v svoji spalnici, imej kondome vedno na dosegu roke.

Odpiranje in natikanje kondoma

Pri odpiranju kondoma pazi, da ga ne poškoduješ, zato ne uporabljaj zob, škarij ali drugih ostrih predmetov. Kondom vzemi iz ovitka in preveri, če je pravilno obrnjen. Kondom natakni na trd penis (v erekciji). Iz zgornjega dela kondoma iztisni zrak in ga odvij do korena penisa.

Odstranitev kondoma

Kondom odstrani še preden se penis vrne v mlahavo stanje. Če ti pride v kondom, moraš prijeti kondom pri korenu penisa in penis počasi izvleči iz ritke. Pri tem pazi, da se kondom ne sname ali da sperma ne izteče. Kondom odvrži za smeti.

Za vsak seks in za vsakega spolnega partnerja uporabi nov kondom.

Kdaj uporabim kondom?

Analni seks: kondom uporabi že pri stiku penisa z analno odprtino.
Oralni seks: tudi nezaščiten oralni spolni odnos predstavlja tveganje za spolno prenosljive okužbe.

Kdaj je kondom manj učinkovit?

- če ga uporabiš prepozno, npr. se igraš z luknjico brez kondoma
- če ga prezgodaj odstraniš
- če med seksom zdrsne s penisa
- če med seksom poči
- če kondom obrneš po tem, ko si ga že nataknil na napačno stran
- če uporabljaš lubrikante na osnovi olj in krem

Izbira pravega kondoma

Osnovna velikost kondoma je 5,6 cm obsega in 19 cm dolžine (za najbolj prodajane modele kondomov), kar ustreza večini dimenzij. To pa ne pomeni, da bo kondom ustrezal tudi tebi. Na trgu je na voljo širok nabor kondomov, da se ti bo najbolj prilegal in boš lahko užival v varnejšem seksu. Najbolje bo, da preizkusiš več modelov in dimenzij.

Kondomi brez lateksa

Če si alergičen na lateks ali ti ne ustreza, lahko izbereš tudi kondome iz drugih materialov, ki nudijo enako mero zaščite. Nekateri umetni materiali omogočajo celo tanjše kondome, kar lahko še izboljša občutenje.

Lubrikant je obvezna oprema pri analnem seksu

Uporaba lubrikanta zmanjša verjetnost, da bi se površje zadnjika ali penisa med seksom poškodovala, zmanjša pa tudi možnost poškodbe kondoma med seksom. Več lubrikanta uporabita s partnerjem, bolj gladko bo šlo noter in ven, s tem pa se tveganje za poškodbe manjša.

Lubrikant uporabi na penisu, razen ko uporabljaš kondom. Takrat ga nanesi na kondom, ko ga natakneš. Uporabljaj ga tudi s spolnimi igračkami in igranjem s prsti.

Tudi kadar se površje zadnjika ali penisa pri seksu ne poškoduje, lahko hiv pri nezaščitenem seksu z osebo, ki je hiv pozitivna vseeno prodre v krvni obtok.

Kateri lubrikant?

Uporabljaj le lubrikant na vodni ali silikonski osnovi. Dobiš ga lahko brezplačno na naših točkah ali ga kupiš v lekarni, seks shopu in bogateje založenih trgovinah in drogerijah. Za analni seks je najbolje izbrati čim bolj nevtralen lubrikant, brez dodanih arom, da te ne bo peklo.

Ne uporabljaj lubrikanta na oljni osnovi

Če boš uporabil kondom, ne uporabljaj lubrikanta na oljni osnovi, krem ali vazelina, saj te povečajo prepustnost kondoma, spremenijo njegovo strukturo, ga kemično poškodujejo, zaradi česar kondom poči ali je prepusten kljub temu, da to ni zaznavno s prostim očesom.

Desenzibilizacijski lubrikanti

Obstajajo tudi tako imenovati desenzibilizacijski lubrikanti, ki omrtvičijo ritko, da ne čutiš bolečine ali neudobja. Odsvetujemo jih, saj je bolečina naravno opozorilo, ki ti pove, da je nekaj narobe. Omrtvičena ritka pomeni, da ne bi čutil resne poškodbe, če bi do nje prišlo. Raje se sprosti.

Kaj pa slina?

V porniču (in vsi se spomnimo prizora v šotoru v filmu Brokeback mountain) si gotovo kdaj videl, da aktivni partner pljuva po ritki pasivnega, preden ga da noter. Pozabi na to. Sline je premalo in ni tako učinkovita kot lubrikant.