Seks brez kondoma

S seksom brez kondoma ni nič narobe, prinaša pa nekatera tveganja. Sam se moraš odločiti, če si jih pripravljen sprejeti.

Barebacking ali seks brez kondoma

S seksom brez kondoma ni nič narobe, prinaša pa nekatera tveganja. Sam se moraš odločiti, če si jih pripravljen sprejeti. Zato ti podajamo nekaj informacij, kako zmanjšaš tveganje zase in za svoje partnerje, če boš seksal brez.

Barebacking velja za najbolj tvegano spolno prakso, pri kateri je možen prenos praktično vseh spolno prenosljivih okužb. Zato je uporaba kondomov iz lateksa ali polietena ter lubrikanta na vodni ali silikonski osnovi zelo učinkovit in cenovno dostopen način za preprečevanje prenosa virusa hiv in drugih spolno prenosljivih okužb.

PEPca: HIV SOS linija 24/7

Si seksal brez kondoma, se je kondom poškodoval ali ti je sperma partnerja prišla v oči?

V tem primeru ti je lahko na voljo PEP, zaščitno protiretrovirusno zdravljenje, ki lahko prepreči okužbo s hivom.

Pred seksom

Če si pasiven in se klistiraš, to stori vsaj eno uro pred seksom. Če boš fafal, si ne ščetkaj ali nitkaj zob vsaj dve uri pred seksom. V primeru odprtih ran na penisu ali v anusu ter ob prisotnosti drugih spolno prenosljivih okužb se raje izogni seksu.

Prepričaj se, če se tvoj partner dejansko strinja s seksom brez kondoma

Partner je morda pod vplivom alkohola ali drog ali v kakšnem drugem stanju, v katerem sprejema odločitve, ki jih v treznem stanju ne bi. Samo zato, ker partner ni predlagal uporabe kondoma, še ne pomeni, da si želi seksa brez kondoma. Morda domneva tvoj (negativen ali pozitiven) hiv status ali so za to drugi razlogi.

Če živiš s hivom

Če si hiv pozitiven, je zelo priporočljivo, da svoj status poveš svojemu spolnemu partnerju. V nasprotnem primeru lahko pride do pravnih zapletov.

Barebacking

Analni seks brez kondoma je tvegan zaradi velike možnosti prenosa spolno prenosljivih okužb.

Zmanjšaj tveganje med seksom

Pri seksu uporabi veliko lubrikanta na vodni ali silikonski osnovi, saj ta zmanjša draženje sluznice anusa, preko katere virus vstopi v telo. Lubrikant prav tako naredi vstopno penetracijo prijetnejšo. Izogibaj se uporabi sline namesto lubrikanta.
Če ti ne pride v ritko, to nujno ne zmanjša prenosa drugih spolno prenosljivih okužb in ne zmanjša tveganja za aktivnega partnerja.

Po seksu

Omogoči morebitnim poškodbam anusa, da se zacelijo. Takoj po seksu pojdi urinirat. S tem boš očistil sečnico in odplaknil morebitne mikroorganizme. V primeru, da opaziš kakršne koli simptome spolno prenosljive okužbe, obišči svojega osebnega zdravnika, ki te bo napotil s specialistu.

Ne pozabi na redno testiranje. Če seksaš brez kondoma, svetujemo test vsake pol leta.

Na test vsake pol leta

Če seksaš brez kondoma s priložnostmi partnerji, svetujemo testiranje vsakih 6 mesecev.

Skupno testiranje

Najbolj varna oblika nezaščitenega seksa je po tistem, ko se partnerja testirata in imata monogamno vezo. Na naši testirni točki se lahko testirata na HIV, Hepatitisa B in C, sifilis ter analno in oralno gonorejo. Pri tem je pomembno vedeti, da ima vsaka od navedenih okužb tako imenovano diagnostično okno, kar pomeni čas od okužbe do trenutka, ko bo test pokazal pozitiven rezultat.

Seks brez kondoma z občasnimi partnerji

Nekateri se zavestno odločijo, da tveganjem, povezanim s spolno prenosljivimi okužbami, pripisujejo manjši pomen od užitka pri seksu brez kondoma. Kondom jim predstavlja »odvečno kompliciranje«. To je lahko legitimna odločitev, če se oba partnerja s tem zavestno strinjata in se zavedata posledic.

Diagnostično okno NEOBJAVLJENO!

je čas od okužbe do trenutka, ko bo test pokazal pozitiven rezultat. 

HIV: 3 tedni
Hepatitis B: 2 meseca
Hepatitis C: 3 meseci
Sifilis: X tednov
Gonoreja: 1 do 2 tedna

PREVERI!

Kdaj si se nazadnje testiral?

Dosledno seksam s kondomom 
Svetujemo ti testiranje enkrat letno.

Seksam brez kondoma
Svetujemo ti testiranje vsake pol leta.

Če opaziš simptome spolno prenosljive okužbe, čim prej obišči zdravnika.