Alkohol in droge

Zaradi alkohola in drog lahko v postelji pristaneš z nekom, s katerim ne bi v treznem stanju seksal niti v sanjah. Nekatere droge imajo tudi takojšnje neželene učinke ali pa povzročajo odvisnost.

Alkohol

Alkohol vsebuje etanol, ki ima predvsem zelo velik učinek na centralni živčni sistem, drugače pa deluje na skoraj vse telesne organe. Ob uživanju prihaja do motnje v motoriki, poveča se samozavest, nasilnost in nejasno govorjenje.

Uporaba

Pijače z manjšo ali večjo vsebnostjo alkohola.

Učinki

Alkohol v manjših količinah sprošča in poveča željo po seksu.

Težave

Večje količine popitega alkohola delujejo ravno obratno, želja po seksu se zmanjša, pojavijo se motnje erekcije in težave pri doseganju orgazma. Dan kasneje imamo lahko “mačka”. Dolgotrajnejša uporaba lahko privede odvisnost, upad libida, erektilne disfunkcije.

Poppers

Izraz popers se nanaša na amil-, butil- ali izobutilnitrit. v današnjem času pa označuje butilnitritu podobne snovi. Amilnitrit je bil prvotno uporabljen kot zdravilo za težave s srcem. V prodaji so popularna imena blagovnih znamk Rush, Stud, Locker room, Liquid gold, Bang in Pure gold.

Uporaba

Popers se običajno inhalira neposredno iz stekleničke, nekateri pa ga za popestritev spolnosti uporabljajo tudi tako, da odprto stekleničko postavijo v sobo in pustijo, da vsebina počasi hlapi. Popers je nenehno prisoten tudi na plesni sceni, kjer se uporablja za povečanje učinkov drugih drog.

Učinki

Vdihavanje nitriti sprošča gladke mišice po vsem telesu. Gladke mišice obdajajo krvne žile v telesu in, če so sproščene, povzročajo da se žile širijo, kar  povzroči takojšnje znižanje krvnega tlaka. Alkilni nitriti se pogosto uporabljajo kot klubske droge ali za povečanje spolno izkušnjo. Lajšajo analni seks, saj  sprošča notranje in zunanje analne mišice. Učinkovati začne po 15 do 20 sekundah, vrh pa doseže v minuti do dveh v obliki flasha – navala toplote v glavi, vtroglavice in prijetnega vznemirjenja. Učinki trajajo le nekaj minut. Popers lahko po dolgih obdobjih neprekinjene uporabe povzroči razvoj tolerance. Po krajšem obdobju neuporabe se občutljivost za učinke poppersa povrne.

Težave

Glavna težava, do katere lahko pride ob uporabi, je nezavest. Do nje pride zaradi nenadnega padca krvnega tlaka, ki ga telo ne more dovolj hitro uravnati. Odsvetuje se hkratna uporaba poppersa in viagre. Obe substanci širita krvne žile, zato njuna kombinacija lahko krvni pritisk zniža na smrtno raven.

Konoplja

Konoplja, marihuana, trava, kanabis … je ena najstarejših rastlin, ki jih poznamo. Uporabna je za najrazličnejše namene – rekreativne (kot droga), v zdravstvu, prehrani in industriji. Aktivna sestavina je THC.

Uporaba

Kajenje je najpogostejši način uživanja marihuane in z njim tudi najhitreje dosežemo učinek. Kadimo jo lahko na različne načine.

Učinki

Konoplja povzroči sprostitev in evforijo, zaznavne spremembe, popačenje časa ter potencira normalne čutilne zaznave, kot je okus, vid ali sluh. V socialnem okolju sta pogosta nalezljiv smeh in zgovornost. Poslabšajo se kratkoročni spomin, motorične spretnosti ter reakcijski čas. Ko učinek marihuane popušča, se velikokrat pojavita občutek utrujenosti in lakote. Učinek marihuane traja od dve do štiri ure.

Težave

Ob prvi uporabi marihuane se pogosto pojavi slabost, tudi bruhanje. V stanju zadetosti lahko svet doživljate v novi perspektivi, zato je dobro, da je ob vas nekdo, ki mu zaupate in ki te bo znal pomiriti, če bo izkušnja premočna in vas bo postalo strah ali boste postali panični. Konoplje ne uporabljaj hkrati z alkoholom ali drugimi drogami. Mešanje drog lahko povzroči nepredvidljive posledice, pogosta sta slabost in vrtoglavica.

Konoplja v Sloveniji spada med prepovedane droge. Posedovanje manjše količine konoplje je pri nas pojmovano kot prekršek, uporaba pa ni kazniva. Posedovanje večje količine, napeljevanje k uporabi in preprodaja so kaznivi.

LSD

LSD je dietilamid lisergične kisline in je močna psihedelična substanca, kar pomeni, da spremeni način sprejemanja in zaznavanja okolice.

Uporaba

LSD se večinoma dobi v obliki pivnikov (blotter, hit), večina uporabnikov ga poje, nekateri se odločijo za valjanje po ustih kakih 15-20 minut.

Učinki

Tako kot pri ostalih psihadelikih zelo odvisni od posameznika, okolja, počutja, doze itd. LSD deluje precej stimulativno, poleg tega pa je prisotno tudi zategovanje. Že v zelo majhnih količinah povzroča močne učinke, ki se kažejo predvsem kot popačeno in spremenjeno zaznavanje okolice (intenzivnejše barve, spremenjene oblike in velikosti predmetov ...). Ponavadi povzroči tudi močne halucinacije in občutek razsvetljenja. 

Težave

Povzroča lahko potenje, krče v čeljustnih mišicah (zategovanje), povečano slinjenje in solzenje ter bruhanje.


Kdor se odloči vzeti LSD, ponavadi pričakuje, da bo doživljal prijetne halucinacije. Vendar so halucinacije lahko tudi zelo grozljive in neprijetne ter lahko trajajo ves čas delovanja droge. To se imenuje bad trip. Zaradi nevarnosti bad tripa je izredno pomembno, da je človek v močni psihični kondiciji in da ima zraven sebe koga, ki je trezen in ga bo znal voditi skozi neprijetno izkušnjo.

 

Speed

Speed je poživilo, ki pospeši normalno delovanje telesa in poveča budnost. Na trgu se najpogosteje prodaja v obliki amfetamin sulfata.

Uporaba

Amfetamin se ponavadi uporablja s snifanjem, nekateri pa ga uživajo tudi oralno ali ga injicirajo.

Učinki

Amfetamin je poživilo. Deluje 4–6 ur, seveda pa sta moč in čas delovanja odvisna od doze, načina jemanja, telesne teže in pogostnosti jemanja. Speed naredi človeka budnega in pozornega, povzroči zmanjšanje apetita, pospeši srčni utrip, zviša krvni pritisk in pospeši dihanje. Povzroča zvišanje telesne temperature. Zvečuje energijo in pozornost, povzroča samozavestno in veselo počutje. Zaradi teh učinkov je zelo nevarna psihična odvisnost.

Težave

Utrujenost, razdražljivost, nemir in depresija. Lahko nastopijo, ko učinek droge popusti; pojavijo se lahko tudi več dni po uporabi. To je logično, saj speed porabi vse naravne zaloge adrenalina, serotonina, dopamina. Amfetamin samo odloži potrebo po spanju in hrani, izniči je ne. Pri speedu se seskualno poželenje poveča, vendar pa seksualna zmožnost upada. Zato je pričakovati, da ne pride do erekcije, izliva.


Amfetamin je v urinu zaznaven 1-4 dni po uporabi, v laseh pa 90 dni.

Kokain

Kokain je polsintetični alkaloid, ki ga pridobivajo iz listov koke.

Uporaba

Amfetamin se ponavadi uporablja s snifanjem, nekateri pa ga uživajo tudi oralno ali ga injicirajo. Tipična doza za njuhanje kokaina je 0,05 do 0,2 g. Za injiciranje so doze manjše. Doza se nanaša na čisti kokain, ki pa na črnem trgu večinoma ni dostopen. Kokain se ponavadi nahaja v obliki belkastega prahu različne čistoče, zato je natančno doziranje nemogoče.

Učinki

Kokain je poživilo. Zanj je značilno zelo kratkotrajno delovanje (približno pol ure, lahko pa tudi več). Poveča samozavest, koncentracijo, umsko in telesno zmogljivost ter povzroča evforične občutke.

Težave

Depresija je neprijetnost, s katero se srečuje veliko ljudi po uporabi kokaina. Nastane zaradi podobnih vzrokov kot pri ekstaziju (kokain ti porabi vse "snovi sreče" v telesu). 
Srčni infarkt; povzroča skrčenje žil, ki prehranjujejo srčno mišico, in poveča tvorbo krvnih strdkov. Zato lahko uživanje kokaina povzroči srčni infarkt ali možgansko kap.
Epilepsija; pri epileptikih ali ljudeh, nagnjenih k epilepsiji, lahko kokain sproži epileptični napad. 
Odvisnost; lahko povzroča izjemno močno psihično odvisnost, ki jo je zelo težko ozdraviti.
Poškodbe nosu; dolgotrajno snifanje lahko povzroči poškodbo nosne kosti (nekatere pop zvezde so imele (oziroma imajo) zaradi kokaina umetno nosno kost, saj jim jo je droga razžrla).

Urinski in krvni test je lahko pozitiven še 4 do 5 dni po uporabi kokaina.

Ekstazi

Ekstazi, poznan tudi kot X in s tehničnim imenom MDMA je entaktogena droga, ki povzroči občutke evforije, empatije in povezanosti z drugimi ljudmi. Spada v razred fenetilaminov in amfetaminov. Je "univerzalna" droga, saj deluje tako stimulativno kot tudi psihadelično. Prav tako zmanjša občutek strahu. MDMA se dobi ponavadi v obliki tablet (ecstasy) in kristalov (prahu). Lahko pa se nahaja tudi v kapsulah.

Uporaba

Ekstazi se jemlje oralno. Učinki trajajo nekje 3-5 ur. Uporabnik začuti učinke ponavadi nekje od 20-90 minut po zaužitju (odvisno od vsebine želodca, hitrosti prebave in presnove). Učinki se nato v 5-20 minutah stopnjujejo do vrhunca - tako imenovana faza "rush-a". Temu sledi plato, ki traja 2-3 ure. Potem pa sledi 1-2 ure spuščanja.

Učinki

Evforija, povečanje energije, občutek dobrega počutja, želja po komuniciranju z drugimi, lažje se pogovarjaš o subjektivno »težkih« temah, povečana empatija in občutek, povezanosti z drugimi ljudmi, zmanjšanje živčnosti, agresije, jeze, ljubosumja, negotovosti, občutek notranjega miru, izboljšanje zaznave taktilnih dražljajev (objemanje, poljubljanje, ...), izboljšanje zaznave slušnih dražljajev (»glasba ti teče po žilah«)

Težave

Ekstazi povzroča močno dehidracijo, zato mora uporabnik piti veliko vode. Ob jemanju ekstezija se odsvetuje pitje alkohola, saj tudi ta povzroča dehidracijo

Pri testiranju (npr. strokovni pregled) se lahko detektira metabolite MDMA v urini v povprečju do 72h (pri intenzivnejši uporabi tudi do 5 dni).

Heroin

Heroin spada v skupino opiatov, po klasifikaciji analgetikov za lajšanje hudih bolečin. Poznamo ga v obliki prahu, ki je različnih barvnih odtenkov. Lahko je umazano bel, oker ali sivkast prašek, kar pa ni merilo za določanje njegove čistosti oziroma kvalitete. Pogosta ulična imena za heroin so horse, moka, dope, staf in H.

Uporaba

Heroin se lahko vdihava oz. snifa, kadi ali injicira. Ker je heroin prepovedana droga, ki se na trgu pojavlja v obliki prahu, njegova čistost zelo niha, zato je o natančni dozi težko govoriti. Nevajeni osebi je lahko nevarnih že 0,02g heroina. Količina heroina, ki jo dnevno potrebuje redni uporabnik heroina pa je odvisna od stopnje razvite tolerance, načina uživanja in učinka, ki ga želi doseči (če gre za odpravo simptomov krize bo odmerek manjši, kot v primeru, ko uporabnik želi doseči stanje zadetosti).

Učinki

Povzroči upočasnitev dihanja, srčnega utripa in prebavnega trakta, oslabi telesno motoriko, zoža zenice ter povzroča zaspanost in lajša bolečine. Značilen efekt heroina, ki ga imenujemo tudi ’flash’ se sproži v nekaj minutah po zaužitju (najhitreje pri injiciranju, pri kajenju ali njuhanju pa malo pozneje): telo preplavi občutek fizične topline, samozavesti in popolnega obvladovanja okolja. Tem kratkim trenutkom sledi stanje odmaknjene, dremave sprostitve (pravimo, da oseba ’kinka’). Nekateri na heroin reagirajo tudi negativno, z občutji strahu, slabosti in depresije. Slabost in bruhanje sta pogosta tudi ob prvem zaužitju heroina. Stanje zadetosti traja dve do štiri ure in počasi preneha. V primeru prevelikega odmerka heroina se pojavijo oslabljeno dihanje, bleda polt, mišični krči, koma, tudi smrt.

Težave

Heroin povzroča izredno močno fizično in psihično odvisnost. Toleranca hitro raste in za doseg istih učinkov je odmerek potrebno povečevati. O odvisnosti od heroina govorimo takrat, ko ob abstinenci nastopijo značilni odtegnitveni znaki (’kriza’): nemirnost, bolečine v sklepih, mišicah in kosteh, nespečnost, slabost, bruhanje, diareja, potenje, depresija, krči, tresenje in izguba teže. Najbolj intenzivna faza telesne krize traja 3 do 4 dni (cold turkey), dokončno pa izzveni v tednu ali dveh.

Prisotnost heroina v urinu se pokaže v 72 urah po njegovi uporabi.

GHB in GBL

Po učinkih je nekoliko podoben MDMA, zato je njegovo poulično ime tekoči ekstazi. GHB je največkrat v tekoči obliki, brez vonja in rahlo slanega okusa. Lahko ga dobimo tudi v obliki prahu ali kapsul. Poleg GHB-ja lahko zasledimo še dve podobni spojini – GBL (gama-butirolakton) in 1,4-BD (1,4-butandiol). Obe spojni sta farmakološko neaktivni (sta t.i. prodrogi), ki se v telesu spremenita v aktivni GHB.

Uporaba

Prav zaradi svojega izgleda (brezbarvna tekočina) je pravilno doziranje GHBja in njegovih derivatov nemogoče, če ne veš v kakšni koncentraciji se snov nahaja v steklenički. Zato se je pred uporabo potrebno dobro pozanimati o količini droge, ki jo boš zaužil. V eni dozi je lahko zelo, zelo različna količina in zato ni nujno, da bo enaka doza (npr. en poln zamašek steklenice) vedno učinkovala enako. Lahko bo enkrat ravno prav, drugič pa že odločno preveč in se bo pot na party končala v bolnišnici.

Učinki

Po klasifikaciji je GHB sedativni hipnotik, razvili so ga kot uspavalno sredstvo. GHB in njegovi derivati so v manjših dozah povzroča evforični učinek, ki ga lahko primerjamo z alkoholom (sprostitev, sreča in družabnost), pri večjih dozah lahko uporabnik postane omotičen in zaspan. Včasih GHB in njegovi derivati povzročajo bruhanje, mišične krče in izgubo zavesti. Učinki GHBja in njegovih derivatov navadno nastopijo od 10 minut do ene ure po zaužitju. Glavni učinki trajajo okrog dveh do treh ur, vendar lahko občutke čutimo dalj časa (do enega dneva).

Težave

Največji zapleti pri uporabi GHB-ja in njegovih analogov za uporabnike izhajajo iz zelo ozkega razmerja med aktivno dozo in prekomerno dozo. 0,25 grama lahko pomeni razliko med evforijo in bruhanjem/nezavestjo. Uporabniki morajo biti pri doziranju zelo previdni, saj lahko že malo večji odmerek od običajnega povzroči globok spanec/nezavest, ki traja več ur

S standardnimi testi GHBja in njegovih analogov ne zaznajo, specifični testi pa prikažejo prisotnost GHBja 12-24 ur po uporabi. Zaradi svojih učinkov se GHB lahko uporablja kot tako imenovana "date rape drug". GHB namreč povzroča izgubo zavesti in izgubo spomina, zato se žrtve, katerim so GHB podtaknili v pijačo, dogodka ne spominjajo.

Metilon

Metilon (3,4-metilendioksi-metkatinon) je euforični stimulans, ki spada v skupino fenetilaminov, amfetaminov in katinonov. Metilon je pogosto uporabljan kot nadomestek MDMA zaradi podobnih subjektivnih učinkov.

Uporaba

Metilon je pogosto uporabljan kot nadomestek MDMA zaradi podobnih subjektivnih učinkov. Učinki pri oralni uporabi trajajo od 2 – 3.5 ur ter se pojavijo v roku 15 – 60 min po zaužitju.

Učinki

Stimulacija, euforija, disforia, družabnost, omehčanje ega, občutki ljubezni in empatije, izboljšanje zaznave čutil. Učinki pri oralni uporabi trajajo od 2 – 3.5 ur ter se pojavijo v roku 15 – 60 min po zaužitju.

Težave

Sprememba zavesti, razširjene zenice, težave z koncentracijo, nemir, moteno zaznavanje časa, povišana telesna temperatura, povišan srčni utrip. Stiskanje čeljusti, krči, povečano potenje, zmedenost, omotica, prevelika občutljivost na glasbo, srčne palpitacije, občutek razbijanja srca. Mešanje z drogami, ki sproščajo serotonin ali MAO inhibitorji je lahko nevarno zaradi tveganja nastanka serotoninskega sindroma. Souporaba konoplje močno ojača učinke metilona ter lahko povzročni psihadelične učinke.

Metilon spada v prvo skupino prepovedanih substanc.

Mefedron

Mefedron je zelo nova snov, zato je še povsem neraziskana. Do sedaj je bilo opravljenih zelo malo raziskav o tej snovi.

Uporaba

Zaradi odsotnosti raziskav doza ni znana. Ker gre za neraziskano snov substanca zahteva veliko mero previdnosti in zelo nizke doze, če se vseeno odločite za vnos. Uporabniki jo ponavadi uporabljajo oralno ali snifajo.

Učinki

Povzroča občutke evforije, sreče, ljubezni. Uporabniki opisujejo učinke mefedrona kot podobne učinkom MDMAja, z večjim poudarkom na evforiji. Učinki so kratkotrajni, okoli 1 ure.

Težave

Po prenehanju delovanja večina uporabnikov občuti izjemno močno nujo po ponovitvi doze. Zaradi tega in kratkega delovanja snovi obstaja velika nevarnost predoziranja. Telo hitro razvije toleranco na učinke mefedrona, ki v kombinaciji z močno nujo po še lahko uporabnika vodi k vnosu novih, vedno večjih doz, zato je substanca zelo nevarna za nastanek odvisnosti. Ob visokih dozah lahko povzroča krče in epilepsiji podobne napade. Zaradi zvišanja telesne temperature lahko povzroči vročinski udar. Povzroča poškodbe nosne sluznice.

4-metilmetkation je v Sloveniji uvrščen v prvo skupino prepovedanih drog.

Ketamin

Ketamin se uporablja v veterini in v medicini kot sredstvo za splošno anestezijo (narkozo). Na črnem trgu se ga dobi v obliki belega prahu ali tekočine. Lahko se ga posnifa, pogoltne ali injicira v žilo ali mišico.

Uporaba

Ketamin povzroči disociativno stanje, kar pomeni, da se uporabnik slabše zaveda svojega lastnega telesa in ima občutek, da se je nekako ločil od njega. Ob tem lahko doživlja intenzivne halucinacije.

Učinki

Rekreativna doza je odvisna od načina zaužitja. Učinki nastopijo po 5-30 minutah in trajajo 1-2 uri, če se ga pogoltne;približno pol manj, če se ga injicira; in nekje vmes, če se ga snifa.

Težave

Stranski učinki so slabost, sedacija, povišanje krvnega tlaka in srčnega utripa, slinjenje in zastoj dihanja. Pri dolgotrajni uporabi se pojavijo motnje v kratkoročnem spominu, uhajanje urina, poškodbe ledvic in mehurja in bolečine ob odvajanju vode. Poškodbe mehurja so lahko tako hude, da ga je potrebno presaditi. Ob redni uporabi lahko ketamin povzroči močno psihično odvisnost. Občasno se ketamin pojavi v tabletkah ekstazija, kar lahko uporabnika ekstazija zelo prestraši, saj namesto pričakovanih občutkov doživi ketaminske občutke.

Ketamin trenutno ni uvrščen na seznam prepovedanih drog.

Metamfetamin

Ketamin se uporablja v veterini in v medicini kot sredstvo za splošno anestezijo (narkozo). Na črnem trgu se ga dobi v obliki belega prahu ali tekočine. Lahko se ga posnifa, pogoltne ali injicira v žilo ali mišico.

Uporaba

oralno, snifanje, kajenje, injiciranje

Učinki

Visoki odmerki povzročajo akutno povečano stimulacijo osrednjega živčnega sistema in izzovejo evforijo, razdraženost, zmanjšan apetit ter občutek povečane energije in moči. Človek se počuti vznesenega, vzburjenega in močnega. Ima povečano željo po pogovarjanju. Kardiovaskularni odziv na metamfetamine se kaže v zvišanem krvnem pritisku in motnjah srčnega ritma.

Težave

Utrujenost, razdražljivost, nemir in depresija lahko nastopijo, ko učinek droge popusti. Pojavijo se lahko tudi več dni po uporabi. 
Predoziranje se lahko konča s smrtjo. Znaki predoziranja so: tresenje, zmedenost, motnje srčnega ritma, zvišana telesna temperatura, krči, slabost in zvišan krvni tlak. 
Vročinski udar, še hitreje kot pri ekstaziju. Pride lahko tudi do odpovedi ledvic, srčne in možganske kapi. 
Strah, paranoja in halucinacije lahko traja zelo dolgo, da ti simptomi prenehajo, lahko pa sploh ne prenehajo sami od sebe in se razvije tako imenovana "amfetaminska psihoza". To je resno stanje in treba je poiskati strokovno pomoč. 
Motnje spanja so pogost spremljevalec uživanja amfetamina. Povzroča lahko tudi motnje spanja.

Vir vsebin

Vsebina je povzeta po spletni strani DrogArt.org z dovoljenjem Združenja DrogArt.