Razigrano na dopust

Prihajajo poletni meseci, ko se nam na potovanjih prebudi želja po raziskovanju lokalnih znamenitosti, ki vključujejo tudi simpatične tipčke. Najpogosteje nam je pri tem v pomoč kar tisto, kar imamo vedno s seboj v žepu – pametni telefon z aplikacijami, kot so Grindr, Scruff, Hornet, Growlr in Planet Romeo.

Med brskanjem po profilih boš morda naletel na dva izraza, ki nista najbolj pogosta v Sloveniji: PrEP in Treatment as Prevention.

PrEP

prep

Tisti, ki jemlje PrEP, uživa zdravila, ki preprečijo okužbo s hivom kljub izpostavitvi virusu in (najverjetneje) nima hiva. PrEP je sicer zelo učinkovit pri preprečevanju okužbe s hivom, ne prepreči pa okužb z drugimi spolno prenosljivimi okužbami, kot so hepatitis, sifilis, gonoreja, klamidija in druge. Proti hepatitisu B je najbolj zanesljiva oblika preventive cepljenje, proti večini ostalih pa uporaba kondoma.

PrEP je v nekaterih državah (ZDA, Francija, Avstralija, Izrael, Kanada, Kenija, Južna Afrika) na voljo na recept v okviru zdravstvenega zavarovanja.

Pri nas je PrEP zaenkrat na voljo samoplačniško. Škatlica zdravila Truvada (30 tablet) stane približno 500 €, recept pa izda specialist infektolog na infekcijski kliniki UKC Ljubljana. Poleg zdravil so samoplačniški tudi pregledi, ki jih mora posameznik na PrEPu redno opravljati na kliniki.

Treatment as Prevention

treatment

Treatment as Prevention pomeni “zdravljenje kot oblika preventive” pred hivom. To pomeni, da je hiv pozitivna oseba na protiretrovirusni terapiji, ki v večini primerov zmanjša virusno breme na nezaznavno raven. Zdravljenje ne pomeni, da je prenos virusa absolutno nemogoč, vendar je tveganje zelo majhno. Vendar terapija ne ščiti pred drugimi spolno prenosljivimi okužbami.

Kaj pa kondom?

Kondomi še vedno veljajo za učinkovito, dostopno in enostavno zaščito pred hivom in drugimi spolno prenosljivimi okužbami. Informacija o tem, da je nekdo na PrEPu ali da je na protiretrovirusni terapiji pa ni zagotovilo, da je prenos hiva popolnoma nemogoč.

Uredništvo KAJiščeš.si

Komentiraj, povej svoje mnenje

Več vsebin z bloga

Vsi prispevki

Poljubljanje kot možen način prenosa gonoreje?

Gonoreja je spolno prenosljiva okužba, ki jo povzroča bakterija Neisseria gonorrhoeae in ki povzroča okužbo spolovil, danke (analna gonoreja) in žrela (oralna gonoreja). Nesorazmerno veliko gonoreje je med moškimi, ki…
Preberi

Poletna vročina in testiranje

Poletje je odličen čas, ko radi potujemo, čas dopustov, festivalov, kruzinga, parad ponosa, zabav, čas razigranosti in priložnosti za nova poznanstva, priložnosti za seks. Pozabimo lahko na zaščito ali pa…
Preberi

Od leta 2010, 70% rast novih prijavljenih primerov sifilisa v Evropi

Nedolgo nazaj je bil skoraj izkoreninjen, v današnjem času pa je sifilis v opaznem porastu, predvsem med geji, biseksualci in drugimi moškimi, ki imajo spolne stike z moškimi (MSM). Evropski…
Preberi