Poljubljanje kot možen način prenosa gonoreje?

Gonoreja je spolno prenosljiva okužba, ki jo povzroča bakterija Neisseria gonorrhoeae in ki povzroča okužbo spolovil, danke (analna gonoreja) in žrela (oralna gonoreja). Nesorazmerno veliko gonoreje je med moškimi, ki imajo spolne stike z moškimi (MSM).

Okužba se prenaša z nezaščitenimi analnimi, vaginalnimi in oralnimi stiki. Po kratki inkubacijski dobi, ki traja od 3 do 7 dni, se lahko pojavi bel, rumen ali zelen izcedek iz sečnice, okužbo pa lahko spremlja boleče ali pekoče uriniranje. Okužba danke lahko poteka brez simptomov, lahko pa se pojavi izcedek, srbenje okoli zadnjika, srbež zadnjika in siljenje na blato. Okužba v žrelu večinoma mine neopaženo, lahko pa se pojavita vnetje in občutljivost žrela ob požiranju.

Nedavno je bila v strokovni reviji Lancet objavljena študija profesorja Kita Fairleya z univerze Monash v Avstraliji, kjer je predstavil podatke, ki kažejo da je poljubljanje lahko pomembna pot pri prenosu okužbe z gonorejo. Študija je potekala na vzorcu 3600 moških, ki imajo spolne stike z moškimi v letu 2016. Ugotovil je da je več primerov oralne gonoreje pri moških, ki se pri seksu poljubljajo, kot pri tistih ki se ne.  Razumevanje poti prenosa gonoreje je pomembno pri preventivi in preprečevanju širjenja okužb.

Nezdravljena gonoreja lahko povzroča vnetja prostate, obmodka in mod, pa tudi neplodnost. Bakterija se lahko razširi po krvnem obtoku, tak zaplet je lahko življenjsko ogrožajoč. Nezdravljena gonoreja pomeni tudi večje tveganje za okužbo ali prenos hiva.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za leto 2017 poroča, da je bilo  prijavljenih 113 primerov gonoreje (5,5/100.000 prebivalcev), od tega 42 pri MSM. Zaradi premajhnega obsega testiranj ti podatki podcenjujejo pogostost gonoreje v prebivalstvu.

Na Legebitrinem testiranju je bilo  v letu 2017 med 1519 opravljenimi testi 32 pozitivnih na prisotnost gonoreje. To znaša 2, 1% vseh testov. V letu 2018 pa smo med 2024 opravljenimi testi odkrili 58 pozitivnih na prisotnost gonoreje, kar znaša 2,9% vseh brisov.

Testiranje pokaže prisotnost gonoreje približno sedem dni po okužbi, testiranje spolno aktivnih MSM na gonorejo pa priporočamo na 3 do 6 mesecev. Bakterija, ki povzroča gonorejo, je namreč zlahka prenosljiva, zato je redno testiranje zelo pomembno. Na Legebitri omogočamo testiranje analne in oralne gonoreje z odvzemom brisa.

Peter Štangelj

Komentiraj, povej svoje mnenje

Več vsebin z bloga

Vsi prispevki

Testiranje v času COVID-19

Ne glede na lokacijo testiranja se je treba na testiranje OBVEZNO predhodno naročiti na aplikaciji spodaj ali na telefonski številki 030 361 280 (vsak delovnik med 10. in 16. uro). …
Preberi

Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 se tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporoča upoštevanje vsakodnevnih preventivnih ukrepov. Situacija, ki smo ji izpostavljeni, je velik izziv,…
Preberi

hiv in Covid-19

Po dosedanjih podatkih kaže, da pri osebah, ki živijo s hivom in redno prejemajo protiretrovirusna zdravila, ni povečanega tveganja za hujši potek bolezni, če nimajo drugih pridruženih bolezni (bolezni srca…
Preberi