Klamidija

Klamidioza se prenaša z vaginalnimi, oralnimi ali analnimi spolnimi odnosi z okuženo osebo. Povzroča vnetje sečil (vnetje sečnice, obsečnice in nadmodka), dihal in oči, pogosto pa je neopažena.

Simptomi klamidije

Okužba pogosto poteka brez težav. Okužbe sečnice, nožnice in materničnega vratu večinoma potekajo brez posebnih simptomov ali izcedka oboleli sploh ne opazijo.

Simptomi pri okužbi v sečnici

Od 1 do 3 tedne po okužbi se pojavi svetel sluzast izcedek in/ali pekoč občutek v sečnici, ki tudi brez zdravljenja izgine, lahko pa sledi kronično poslabšanje ali celo vnetje obmodka in prostate.

Simptomi pri okužbi v danki

V primeru okužbe danke se lahko tudi čez 6 tednov pojavi krvavo-sluzast izcedek, boleče iztrebljanje, povišana temperatura, ranice v zadnjikovem kanalu, vnetje dimeljskih bezgavk, glavobol in bolečine v sklepih.
Težave in klinična slika v primeru okužbe sluznice danke so podobne kot pri kronični črevesni vnetni bolezni (ulcerozni proktitis, Chromova bolezen), zato je lahko postavljena napačna diagnoza, če zdravnik ne bo pomislil na spolno prenosljivo okužbo. Povejte mu, če ste imeli nezaščitene analne spolne odnose.

Testiranje

Okužba se ugotavlja z brisom.

Svetujemo testiranje na klamidijo, saj nezdravljena rektalna okužba povečuje možnost okužbe s HIV.

Zdravljenje

Če imate klamidijo, vam bo zdravnik predpisal antibiotik. Z zdravljenjem naj bi se okužba odpravila v največ dveh tednih.

Preprečevanje

Kondom je najbolj učinkovita zaščita pred klamidijo.