Od leta 2010, 70% rast novih prijavljenih primerov sifilisa v Evropi

Nedolgo nazaj je bil skoraj izkoreninjen, v današnjem času pa je sifilis v opaznem porastu, predvsem med geji, biseksualci in drugimi moškimi, ki imajo spolne stike z moškimi (MSM). Evropski center za nadzor bolezni (ECDC) poroča, da je v letu 2017 število novo prijavljenih diagnoz sifilisa v državah Evropskega gospodarskega prostora doseglo do sedaj najvišjo skupno število 33.000. Skupno je bilo v teh 30 državah v letih od 2010 do 2017 prijavljenih 260.000 primerov sifilisa. Medtem ko je bilo v letih 2007 do 2010 opaziti rahel upad novo prijavljenih primerov (od skoraj 20.000 do najnižje vrednosti 19.000 primerov), je kasneje številka naraščala do 33.000 novo prijavljenih diagnoz sifilisa v letu 2017.

V Sloveniji Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za leto 2017 poroča o 70 prijavljenih primerih sifilisa. Od tega je bilo 48 primerov zgodnjega sifilisa – 45 primerov pri moških in 3 pri ženskah.  Razmerje med spoloma je kar 15:1. V letu 2017 je bilo prijavljenih še osem primerov poznega sifilisa (sedem primerov pri moških in en pri ženskah) in 14 primerov neopredeljenega sifilisa (12 primerov pri moških in dva pri ženskah).

NIJZ še poroča, da je zgodnjega sifilisa nesorazmerno veliko med moškimi, ki imajo spolne stike z moškimi. V letu 2017 je bilo med 45 prijavljenimi primeri pri moških 23 primerov, kjer so okuženi navedli podatek o najmanj enem moškem spolnem partnerju v zadnjih treh mesecih pred postavitvijo diagnoze. Štirje primeri zgodnjega sifilisa so bili prepoznani pri s hiv okuženih moških, ki so imeli spolne odnose z moškimi. Pri tem je potrebno poudariti, da gre samo za prijavljene primere okužb, ne pa za dejansko pogostost okužb, ki je ne poznamo, saj se v Sloveniji na spolno prenesene okužbe testira le malo ljudi.

Na Legebitrinem testiranju je v letu 2017 med 917 testiranimi pozitiven rezultat testiranja na sifilis prejelo 29, leta 2018 pa je od 1157 testiranih pozitiven rezultat prejelo 41 oseb oziroma 3.5 odstotka vseh testiranih.

Sifilis je sicer spolno prenosljiva okužba, ki jo povzroča bakterija Treponema pallidum. Glavna pot prenosa je s spolnim stikom. Prenaša se z neposrednim stikom z (nebolečo) razjedo (čankarjem), ta se lahko pojavi na penisu, v zadnjiku ali danki, v ustih, na ustnicah in tudi na ženskih spolnih organih. Okužba lahko mine tudi brez simptomov, zato je redno testiranje najbolj zanesljiv pokazatelj okužbe. Vsaka spolno aktivna oseba lahko dobi sifilis, zaradi razjed na sluznicah pa okužba s sifilisom olajša tudi prenos hiva, zato je redno testiranje izrednega pomena za ohranjanje zdravja posameznikov in preprečevanje širjenja okužb.

Peter Štangelj

Komentiraj, povej svoje mnenje

Več vsebin z bloga

Vsi prispevki

Poljubljanje kot možen način prenosa gonoreje?

Gonoreja je spolno prenosljiva okužba, ki jo povzroča bakterija Neisseria gonorrhoeae in ki povzroča okužbo spolovil, danke (analna gonoreja) in žrela (oralna gonoreja). Nesorazmerno veliko gonoreje je med moškimi, ki…
Preberi

Poletna vročina in testiranje

Poletje je odličen čas, ko radi potujemo, čas dopustov, festivalov, kruzinga, parad ponosa, zabav, čas razigranosti in priložnosti za nova poznanstva, priložnosti za seks. Pozabimo lahko na zaščito ali pa…
Preberi

Osebe s hivom so nekoč umirale mlade, danes z virusom živijo in se starajo.

LEGEBITRIN STROKOVNI POSVET LETOS NA TEMO »STARANJE S HIVOM – ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI ŽIVLJENJA STAREJŠIH OSEB, KI ŽIVIJO S HIVOM« predvsem za moški del te populacije, ki pa je prevladujoč, predvsem…
Preberi