Mladi, hiv in kopalke

Slovenska tiskovna agencija (STA) je 12. 7. 2017 organizirala okroglo mizo z naslovom Mladi in virus HIV: poleg kopalk in brisače poleti obvezni tudi kondomi, na kateri je med drugim sodeloval tudi naš sodelavec Mitja Ćosić.

V Sloveniji so v lanskem letu odkrili 60 novih okužb z virusom hiv. V letošnjem letu je po podatkih Infekcijske klinike odkritih 25 novih okužb, tako lahko ocenjujemo, da bo v letošnjem letu odkritih približno 50 novih okužb. Približno 75 % mladih pri prvem spolnem odnosu uporabi kondom, pri nadaljnjih spolnih odnosih pa uporaba pada. V Sloveniji moški, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM), uporabljajo kondom v približno 50 %, med tem ko je v zahodnih državah ta delež bistveno nižji.

Pojavnost spolno prenosljivih okužb je v porastu, zato je poleg kondoma najboljša preventiva redno testiranje, ki naj bi postalo del rutinske skrbi za zdravje tudi med mladimi. Opaziti je, da so mladi slabo informirani o hivu in spolno prenosljivih okužbah, kar lahko pripisujemo tudi neurejenemu šolskemu kurikulumu. Dejstvo je tudi, da velikih preventivnih kampanj proti hivu ni več. Hkrati hiv ne pomeni več smrtne obsodbe, kot je to bilo v 80. letih. Veliko mladih meni, da se njim to ne more zgoditi, nekateri pa se zanašajo na učinkovito terapijo.

Dr. Janez Tomažič z infekcijske klinike navaja, da je v Sloveniji trenutno 600 oseb, ki vedo, da živijo s hivom, med nepotrjenimi pa ocenjuje, da jih je še med 200 do 300. “In ti se ne testirajo zaradi stigme,” je dodal.

Na Legebitri, v okviru programa Odziv na hiv, ponujamo brezplačna zaupna testiranja za MSM vsak ponedeljek med 17:00 in 19:45. Testiranje izvajamo tudi terensko v večjih slovenskih krajih. Točen čas in kraj testiranja pa lahko najdete na: www.kajisces.si/testiranje.

 

Komentiraj, povej svoje mnenje

Več vsebin z bloga

Vsi prispevki

Testiranje v Radovljici

Si se testiral pred več kot pol leta? Potem je spet čas, da se ponovno testiraš na hiv, hepatitis B in C, sifilis in oralno ter analno gonorejo. Tokrat spet…
Preberi

Ponedeljkovega termina testiranja 1. januarja ne bo

V ponedeljek, 1. januarja 2018, testiranja ne bomo izvajali. Naslednja termina testiranja bosta: v petek, 5. januarja 2018, med 23. in 2. uro, v klubu Tiffany, v ponedeljek, 8. januarja…
Preberi

Ob svetovnem dnevu aidsa

S poudarkom na pravici do zdravja 1. decembra po vsem svetu že tridesetič obeležujemo svetovni dan aidsa. Pravica do zdravja pomeni, da imajo vse osebe pravico do zaščite pred boleznijo,…
Preberi