Mladi, hiv in kopalke

Slovenska tiskovna agencija (STA) je 12. 7. 2017 organizirala okroglo mizo z naslovom Mladi in virus HIV: poleg kopalk in brisače poleti obvezni tudi kondomi, na kateri je med drugim sodeloval tudi naš sodelavec Mitja Ćosić.

V Sloveniji so v lanskem letu odkrili 60 novih okužb z virusom hiv. V letošnjem letu je po podatkih Infekcijske klinike odkritih 25 novih okužb, tako lahko ocenjujemo, da bo v letošnjem letu odkritih približno 50 novih okužb. Približno 75 % mladih pri prvem spolnem odnosu uporabi kondom, pri nadaljnjih spolnih odnosih pa uporaba pada. V Sloveniji moški, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM), uporabljajo kondom v približno 50 %, med tem ko je v zahodnih državah ta delež bistveno nižji.

Pojavnost spolno prenosljivih okužb je v porastu, zato je poleg kondoma najboljša preventiva redno testiranje, ki naj bi postalo del rutinske skrbi za zdravje tudi med mladimi. Opaziti je, da so mladi slabo informirani o hivu in spolno prenosljivih okužbah, kar lahko pripisujemo tudi neurejenemu šolskemu kurikulumu. Dejstvo je tudi, da velikih preventivnih kampanj proti hivu ni več. Hkrati hiv ne pomeni več smrtne obsodbe, kot je to bilo v 80. letih. Veliko mladih meni, da se njim to ne more zgoditi, nekateri pa se zanašajo na učinkovito terapijo.

Dr. Janez Tomažič z infekcijske klinike navaja, da je v Sloveniji trenutno 600 oseb, ki vedo, da živijo s hivom, med nepotrjenimi pa ocenjuje, da jih je še med 200 do 300. “In ti se ne testirajo zaradi stigme,” je dodal.

Na Legebitri, v okviru programa Odziv na hiv, ponujamo brezplačna zaupna testiranja za MSM vsak ponedeljek med 17:00 in 19:45. Testiranje izvajamo tudi terensko v večjih slovenskih krajih. Točen čas in kraj testiranja pa lahko najdete na: www.kajisces.si/testiranje.

 

Komentiraj, povej svoje mnenje

Več vsebin z bloga

Vsi prispevki

Poljubljanje kot možen način prenosa gonoreje?

Gonoreja je spolno prenosljiva okužba, ki jo povzroča bakterija Neisseria gonorrhoeae in ki povzroča okužbo spolovil, danke (analna gonoreja) in žrela (oralna gonoreja). Nesorazmerno veliko gonoreje je med moškimi, ki…
Preberi

Najstarejši znan moški, ki je živel s hivom je umrl po dopolnjenem stotem letu življenja

Preberi

Telesna vadba blaži simptome depresije in tesnobe pri osebah, ki živijo s hivom

Rezultati metaanalize objavljene v »Journal of Psychosomatic Research«, kažejo da telesna vadba zmanjšuje simptome depresije in tesnobe pri osebah, ki živijo s hivom. Izsledki pravijo, da telesna vadba trikrat na…
Preberi

Hiv ne diskriminira glede na spol in starost

Zgodilo se je v ZDA v Arizoni, vendar bi se lahko tudi pri nas. Zdravniki na urgenci ob sprejemu 87 letne gospe ne bi niti pomislili na hiv test, če…
Preberi