Letos že več kot 21 primerov hiva

V prvi polovici letošnjega leta je bilo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje prijavljenih že 21 primerov hiva, od tega večina med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM).

Za uspešno zdravljenje hiva in posledično preprečevanje razvoja bolezni je pravočasno odkritje okužbe zelo pomembno. Zato ti svetujemo redno testiranje na tri do šest mesecev, odvisno od tvoje spolne aktivnosti. Prisotnost drugih okužb znatno poveča možnost prenosa hiva, zato testiramo tudi na hepatitis B in C, sifilis ter oralno in analno gonorejo.

Brezplačno testiranje v Radovljici

V sredo, 20. septembra 2017, bo med 17. in 19. uro potekalo brezplačno in anonimno testiranje v Radovljici. Lokacijo ti sporočimo po prijavi preko spodnjega obrazca na tvoj e-poštni naslov.

Lani smo testirali več kot 800 uporabnikov

Legebitra izvaja testiranja že deseto leto. Samo v lanskem letu smo testirali več kot 800 uporabnikov v Ljubljani, Celju, Mariboru, Murski Soboti, Novem mestu, Postojni, Radovljici, Kopru in na Ptuju. Pohvalimo se lahko s povprečno oceno 4,89 (od 5), pri čemer so uporabniki izpostavljajo brezplačnost, prijaznost, zaupnost in možnost testiranja na več spolno prenosljivih okužb naenkrat.

Zaščita pred hivom

Najbolj pogosto uporabljena in zanesljiva zaščita pred hivom je kondom. V primeru, da si seksal brez kondoma, se je kondom poškodoval ali pa ti je sperma partnerja prišla v oči, ti je morda na voljo PEP, zaščitno protiretrovirusno zdravljenje, ki lahko prepreči okužbo s hivom.

Uveljavlja se tudi PrEP, preventivno zdravljenje, katerega cilj je preprečitev okužbe s hivom, vendar je zaenkrat v Sloveniji na voljo le samoplačniško (beli recept specialista infektologije).

Zaščita pred drugimi spolno prenosljivimi okužbami

Za najbolj zanesljivo zaščito pred hepatitisoma A in B velja cepljenje. V sodelovanju z NIJZ ti omogočamo brezplačno cepljenje. Za ostale okužbe je najbolj zanesljiva zaščita dosledna uporaba kondoma.

 

PRIJAVNI OBRAZEC

Testiranje je zaradi omejitev financiranja namenjeno samo moškim, ki imajo spolne odnose (tudi) z moškimi.

Fields marked with an * are required

 

 

Uredništvo KAJiščeš.si

Komentiraj, povej svoje mnenje

Več vsebin z bloga

Vsi prispevki

Strokovni posvet na temo hiva in SPO

Na pobudo Društva informacijski center Legebitra je danes v Ljubljani potekal strokovni posvet, na katerem so predstavnice in predstavniki Ministrstva za zdravje, Državnega sveta Republike Slovenije, infekcijske in dermatovenerološke klinike…
Preberi

Letos že več kot 21 primerov hiva

V prvi polovici letošnjega leta je bilo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje prijavljenih že 21 primerov hiva, od tega večina med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM). Za…
Preberi

Iščemo sodelavca za odvzem krvi

DIC Legebitra že deveto leto izvaja redno brezplačno svetovanje in testiranje na spolno prenosljive okužbe med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Ker vsako leto beležimo visoko rast števila uporabnikov…
Preberi