Koronavirus – pogosta vprašanja in odgovori

SE NOVI KORONAVIRUS IMENUJE SARS-COV-2 ALI COVID-19?

Novi koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2. COVID-19 je novo poimenovanje za bolezen, ki jo virus SARS-CoV-2 povzroča.

 

KAKO POTEKA BOLEZEN, KAKŠNI SO SIMPTOMI IN ZNAKI?

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. dosedanji podatki kažejo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, ocenjuje se, da je smrtnost 2 % – 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.

 

KAKO SE DOKAZUJE OKUŽBA S SARS-COV-2?

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

 

KAKO SE NOVI KORONAVIRUS PRENAŠA MED LJUDMI?

Novi koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom (razdalja do bolnika manj kot 1,5 m). Možno je, da se z novim koronavirusom okužimo tudi ob stiku z onesnaženimi površinami, ni pa še jasno, kako pomembna je ta pot prenosa.
Čeprav ni dokazano, da bi se novi koronavirus prenašal po zraku (aerogeno), se svetuje previdnost in zaščita pri posebej tveganih posegih v zdravstvenih ustanovah (npr. ob bronhoskopiji, kjer nastaja kužni aerosol). Bivanje v istem prostoru z bolnikom (če smo na razdalji vsaj 1,5 m) ne predstavlja tveganja.

 

KAKO DOLGO VIRUS SARS-COV-2 PREŽIVI NA POVRŠINAH?

Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko novi koronavirus SARS-CoV-2 preživi na površinah. Po nekaterih podatkih lahko virus preživi do 1 dan na kartonu ter do 3 dni na plastiki in kovini.
Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka. Za čiščenje površin priporočamo vodo in običajna čistilna sredstva, za razkuževanje površin pa 0,1% raztopino belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita (npr. varikina). Za občutljive površine lahko namesto belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita uporabimo razkužilo, ki vsebuje 70 % etanol.

 

KAKO SE LAHKO ZAŠČITIM PRED OKUŽBO Z NOVIM KORONAVIRUSOM PREKO ŽIVIL?

Čeprav ni dokazov, da se novi koronavirus SARS-CoV-2 prenaša s hrano, se priporoča redno in pravilno umivanje rok ter upoštevanje higienskih smernic za pripravo in shranjevanje hrane. Priporoča se, da se živila, ki jih zaužijemo surova (sadje in zelenjava), temeljito opere.

 

ALI JE RAZKUŽILO ZA ROKE ZADOSTNA ZAŠČITA PROTI NOVEMU KORONAVIRUSU V PRIMERU, DA NIMAM MOŽNOSTI UMIVANJA ROK?

Če roke niso vidno umazane, lahko umivanje rok nadomestimo tudi z razkuževanjem. Roke, ki so vidno umazane, pa je pred razkuževanjem potrebno umiti, saj razkužilo v umazaniji ni učinkovito.

 

KAKŠNO RAZKUŽILO JE PRIMERNO ZA RAZKUŽEVANJE ROK?

Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

 

ALI OKUŽENE OSEBE, KI SO BREZ SIMPTOMOV IN ZNAKOV BOLEZNI, LAHKO PRENAŠAJO OKUŽBO?

Na podlagi rezultatov dosedanjih raziskav sklepajo, da je kužnost največja v prvih dneh po začetku bolezenskih znakov. Podatki kažejo, da so osebe lahko kužne že 2 dni pred pojavom bolezenskih znakov. Kakšna je možnost prenosa okužbe z okuženih oseb, ki ne zbolijo oziroma ne razvijejo bolezenskih znakov, za enkrat še ni jasno.

 

KAKŠNA JE INKUBACIJSKA DOBA PO OKUŽBI Z NOVIM KORONAVIRUSOM?

Točna inkubacijska doba še ni poznana, glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke, pa je ocenjena med 2 in 14 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno 6 dni.

 

KAKO NAJ VEM, DA MOJA VIROZA NI OKUŽBA Z NOVIM KORONAVIRUSOM?

Znaki običajnih viroz so zelo podobni znakom okužbe z novim koronavirusom. Brez posveta z zdravnikom ni mogoče ugotoviti povzročitelja viroze. Če zbolite z znaki viroze, ne hodite nenapovedano v zdravstveno ustanovo, ampak najprej po telefonu pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika. Za testiranje na koronavirus se odloči izbrani zdravnik, ki vas tudi napoti na kraj, kjer to izvajajo. Testiranje se izvede v skladu z definicijo primera.

 

ALI ZA OKUŽBAMI Z NOVIM KORONAVIRUSOM ZBOLEVAJO LE STAREJŠE IN KRONIČNO BOLNE OSEBE ALI LAHKO ZBOLIJO TUDI MLAJŠI?

Z novim koronavirusom se lahko okužijo tako starejše, kot tudi mlajše osebe. Izkušnje kažejo, da imajo težji potek bolezni starejše osebe in osebe s kroničnimi obolenji (kot so astma in druge kronične bolezni dihal, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, rak ipd.). Pri otrocih je bolezen večinoma potekala blago.

 

ALI JE OSEBA PO PREBOLELI BOLEZNI ZAŠČITENA PRED PONOVNO OKUŽBO?

Rezultati študij kažejo na prisotnost protiteles proti novemu koronavirusu pri posameznikih, ki so preboleli bolezen. Stopnja in trajanje zaščite po preboleli bolezni zaenkrat še nista znani.
Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje
Če se ti porajajo dodatna vprašanja smo ti svetovalci na voljo na telefonski številki 030 361 280 vsak delovnik med 9. in 17. uro, dosegljivi pa smo tudi preko WhatsAppa in Vibra. Pokličete pa lahko tudi v klicni center za informacije o koronavirusu na brezplačno telefonsko številko 080 1404. V kolikor kličete iz tujine je klicni center dosegljiv na +386 1478 7550.

 

Ostanite doma in ostanite zdravi!
Testirna ekipa Legebitre

Komentiraj, povej svoje mnenje

Več vsebin z bloga

Vsi prispevki

Poljubljanje kot možen način prenosa gonoreje?

Gonoreja je spolno prenosljiva okužba, ki jo povzroča bakterija Neisseria gonorrhoeae in ki povzroča okužbo spolovil, danke (analna gonoreja) in žrela (oralna gonoreja). Nesorazmerno veliko gonoreje je med moškimi, ki…
Preberi

Testiranje v času COVID-19

Ne glede na lokacijo testiranja se je treba na testiranje OBVEZNO predhodno naročiti na aplikaciji spodaj ali na telefonski številki 030 361 280 (vsak delovnik med 10. in 16. uro). …
Preberi

Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 se tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporoča upoštevanje vsakodnevnih preventivnih ukrepov. Situacija, ki smo ji izpostavljeni, je velik izziv,…
Preberi

hiv in Covid-19

Po dosedanjih podatkih kaže, da pri osebah, ki živijo s hivom in redno prejemajo protiretrovirusna zdravila, ni povečanega tveganja za hujši potek bolezni, če nimajo drugih pridruženih bolezni (bolezni srca…
Preberi