Kemseks

Kemseks ali chemsex je seks pod vplivom drog, zaužitih tik pred ali med spolnim odnosom.

Kaj je kemseks?

Kemseks je seks pod vplivom drog, vendar ga ne gre posploševati. Ljudi, ki uporabljajo droge pri seksu, ne gre enačiti s tistimi, ki so resno zasvojeni z drogami. Droge pozitivno vpliva na spolno zadovoljstvo. A z jemanjem drog so povezane tudi številne fizične, duševne in socialne težave ter težave v partnerskem odnosu.

Zakaj kemseks?

Posamezniki uživajo droge zaradi njihovih učinkov na sproščenost, evforijo, čustveno povezanost, čutne zaznave in (predvsem) na pasivni seks.

Veliko moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, uporablja droge, da presežejo težave s samopodobo ali da izboljšajo spolno vzburjenje. Vendar uporabniki pogosto poročajo, da imajo težave s spolnimi odnosi brez jemanja drog ali jih celo ne morejo imeti. Mnogim se zdi, da ob uporabi drog prestopijo svoje seksualne meje in jih kasneje obžalujejo.

Negativni učinki drog

Predoziranje

Pri uporabi GHB in GBL pogosto prihaja do predoziranja. Pri predoziranju lahko pride do napadov panike, krčev in izgube zavesti, kar v najhujših primerih privede tudi do smrti.

Izguba spomina

GHB in GBL sta največkrat uporabljeni drogi pri spolnem napadu oz. posilstvu, saj se pogosto žrtev ne spominja dogajanja.

Težave z erekcijo

Motnje erekcije so lahko takojšnja posledica drog ali pa dolgoročni učinek, tudi ko posameznik več ne uživa drog. Viagra in sorodna zdravila za erekcijo so tako pogost spremljevalec kemseksa.

Opuščanje uporabe kondoma

Posamezne droge ali njihova kombinacija, predvsem crystal meth, GHB/GBL in mefedron, povečujejo tveganja za prenos hiva in drugih spolno prenosljivih okužb. Omenjene droge vodijo v stanje, ko si oseba lažje dopusti vedenje, ki ga sicer brez prisotnosti drog ne bi: opuščanje rabe kondoma ali opuščanje pogovora o spolnem zdravju med partnerji pred seksom.

Omenjene droge omogočajo tudi daljše spolne odnose z več partnerji, s tem se veča nevarnost poškodbe tkiv ali odrgnin, kar še poveča verjetnost prenosa spolno prenosljivih bolezni.

Psihične posledice

Pri uporabi drog se lahko pojavljajo paranoja, tesnoba ali agresija, depresija, akutni napadi manije in psihične epizode, ki včasih zahtevajo zdravniško obravnavo.

Negativne strani kemseksa

Psihična zasvojenost, težave z erekcijo, zategovanje mišic, trzanje, slabo počutje naslednjih nekaj dni (čas, ko droga popušča), depresija po kemseksu, slaba vest, izguba spomina in občutka za čas, monotonost, nezmožnost ejakulacije, nevarnost predoziranja.

Opuščanje rabe kondoma in seks z več partnerji. Dolgotrajnejši seks, kar lahko poveča poškodbe tkiv in možnost prenosa spolno prenosljivih okužb.

Več o kemseksu na kemseks.si.

Spletna stran je nastala v okviru projekta "Kemseks: Zmanjševanje tveganj povezanih z uporabo drog in spolnostjo med MSM", ki ga izvajajo Društvo ŠKUC, Društvo Legebitra in Združenje Drogart.