Razkritje hiv statusa

Preden razkriješ svoj hiv status, premisli kdaj in komu lahko res zaupaš, da bo novico zadržal zase.

Če si pravkar izvedel, da imaš hiv, je povsem možno, da si vznemirjen ali zmeden. Morda želiš novico deliti z drugimi. A naglica pri razkrivanju tvojega hiv statusa ni najboljša odločitev, saj se moraš najprej sam navaditi nanj. Čeprav boš drugim kasneje lahko povedal kadarkoli, pa prenagljenega razkritja ne boš mogel več preklicati, zato dobro premisli, s kom boš delil novico.

Razkritje pravi osebi je lahko pozitivna izkušnja

Po drugi strani pa je razkritje pravi osebi zelo pozitivna izkušnja, ki ti lahko zagotovi podporo, ko jo najbolj potrebuješ in te s to osebo še močneje poveže. Pri vsaki osebi, ki se ji želiš razkriti, najprej premisli, kaj želiš s tem doseči. Poskusi si zamisliti, kakšni občutki jo bodo prevevali ob novici in kakšen bi lahko bil njen odziv – dober ali slab.

Premisli tudi, kdaj je najbolj primernem čas in kraj za razkritje in ali lahko tej osebi res zaupaš, da bo novico zadržala zase.

Si komurkoli povedal, da se boš testiral?

Če si, pomisli, kako boš odgovoril na njihova morebitna vprašanja.

Razkritje trenutnemu stalnemu partnerju

Če si v odnosu z neko osebo, ti lahko razkritje diagnoze tvojemu partnerju zagotovi ključno podporo pri soočanju z novo realnostjo. Po drugi strani pa lahko pride do za vaju neprijetne situacije, katere razrešitev utegne trajati nekaj časa.

Pojavijo se lahko skrbi, da si hiv prenesel na partnerja ali pa bi ga lahko v prihodnje. Prav tako je možno, da je tvoj partner hiv prenesel nate. Pomembno je, da se testira, kar vama bodo sicer priporočali tudi na kliniki.

Razkritje partnerju je lahko še posebej težavno, če si od njega finančno odvisen ali pa te skrbi nasilen odziv. Za nasvet o teh dilemah se lahko obrneš na svojega zdravnika infektologa ali Legebitrino svetovalnico, kjer so na voljo ustrezno usposobljeni svetovalci.

Razkritje novemu partnerju

Razkritje trenutnemu ali morebitnemu spolnemu partnerju je lahko zastrašujoče, saj te lahko skrbi, da te bo zaradi tega zavrnil.

Odkritost glede tvojega statusa lahko pripomore k zmanjšanju možnosti prenosa hiva, a če ne nameravaš imeti spolnih odnosov, ki predstavljajo tveganje za prenos, morda ne boš čutil potrebe po razkritju. To velja tudi v primeru, če imaš nezaznavno virusno breme, in če boš pravilno uporabil kondom.

Zavedati pa se moraš, da je po slovenskem kazenskem zakoniku prenos okužbe na drugo osebo, ob poznavanju lastnega statusa, kaznivo dejanje.

Sicer pa je izbira primernega trenutka zelo pomembna. Verjetno bo težavno o tem govoriti z nekom, ki si ga ravnokar spoznal, po drugi strani pa se odlašanje kasneje verjetno ne bo obrestovalo. Nekaterim se je lažje razkriti, če je prvi stik preko interneta, kot pa osebno.

Razkritje družini in partnerjem

Odločitev o razkritju družini in prijateljem je odvisna predvsem od tega, kakšen odnos imaš z njimi. Jim želiš zaupati svoj hiv status, če se z njimi ponavadi ne pogovarjaš o osebnih zadevah?

Po drugi strani pa je mogoče med njimi nekdo, ki ti je blizu, nekdo, ki ti je kdaj že stal ob strani. Ali je med družinskimi člani in prijatelji kakšna mirna, podporna in zaupanja vredna oseba, na katero se lahko obrneš?

Na splošno lahko rečemo, da bodo odzivi ljudi odvisni od tega, kar vedo ali  mislijo, da vedo o hivu, s katerim je povezano veliko strahov in mitov. Nekateri odzivi so lahko tudi sovražni ali neprijazni.

Ker nekateri ljudje ne vedo veliko o tej temi ali pa bodo imeli veliko vprašanj, je dobro imeti pri roki kakšno knjižico ali letak z dejstvi o hivu, tudi priročnik, ki ga držiš v roki, ali katero od drugih tiskovin, ki so na voljo na informacijski točki Legebitre ali katere od drugih organizacij, ki nudijo podporo osebam s hivom.

In prav lahko se zgodi, da te bo marsikdo presenetil s svojim razumevanjem in sočutjem.