Kako se hiv prenaša?

Hiv se prenaša s spolnimi odnosi in s souporabo igel za injiciranje drog. Tveganje ni enako za vse vrste spolnih odnosov, verjetnost okužbe pa je sočasno odvisna od več dejavnikov.

Če ne poznaš svojega ali partnerjevega hiv statusa

Če partnerjevega statusa ne poznaš, domnevaj, da je pozitiven. To velja tudi zate – če ne poznaš svojega statusa, se obnašaj, kot da si hiv pozitiven. Na ta način sebe in drugih ne boš izpostavljal tveganjem, zaradi katerih boš morda kasneje občutil stisko. Svoj hiv status poznaš zgolj, če upoštevaš rezultat zadnjega testa in morebitno tvegano obnašanje po tem testu.

Če ti ga nekdo pofafa, je tveganje za prenos hiva skoraj nično

Oralni seks je načeloma praksa z nizkim tveganjem za prenos virusa hiv, ki je skoraj nično v večini primerov. Povečanje tveganja je lahko odvisno od več dejavnikov. Če si aktiven partner (tisti, ki mu ga partner fafa), tveganja ni oziroma je skoraj nično. S slino se hiv ne prenaša. Mogoč pa je prenos drugih spolno prenosljivih okužb.

Si fafal in ti je v usta prišla sperma ali predsemenska tekočina (precum)?

Če ti ni, tudi tveganja ni. Včasih pa je težko vedeti, če si v usta dobil predsemensko tekočino ali precum.

Ustna votlina je načeloma dobro zaščitena pred okužbami, vendar pa ureznine, rane in krvaveče dlesni olajšajo okužbo. Pri večini tveganih oralnih spolnih odnosov tveganje predstavljajo poškodbe v ustni votlini.

Najvišje tveganje

 • neznan hiv status
 • visoko virusno breme
 • bolj tveganje spolne prakse
 • neuporaba kondomov
 • oralni seks z moškim, ki ima visoko virusno breme
 • izmenjava telesnih tekočin: spolni izločki, kot so sperma, predsemeska tekočina, izločki rektalne sluznice
 • dlje časa trajajoč seks (ure)
 • grob seks
 • višji genetski dejavniki tveganja
 • neobrezan penis (uncut)
 • prisotnost drugih spolno prenosljivih okužb
 • smola

Ne ščetkaj zob vsaj dve uri pred seksom

Težave z dlesnimi so pogoste (ima jih 10-50 % odraslih) in poškodovane dlesni po ščetkanju ali nitkanju zob so lahko mesto vstopa hiva v telo.

Kondomi preprečijo okužbo s hivom ali drugimi spolno prenosljivimi okužbami, vendar jih za oralni seks uporablja le malokdo. Če ne poznaš hiv statusa aktivnega partnerja ali pa je hiv pozitiven z zaznavnim virusnim bremenom, oralni seks z njim predstavlja tveganje, ki je še višje, če imaš poškodovano ustno sluznico.

Do 5 % okužb s hivom se zgodi pri oralnem seksu. Pri teh primerih sta dejavnika tveganja najverjetneje poškodovana ustna votlina IN visoko virusno breme pozitivnega partnerja.

Tveganje za prenos hiva obstaja tudi, če ga nekomu fafaš

Najbolj učinkovita zaščita pred prenosom hiva pri oralnem seksu je kondom.

Prisotnost ostalih spolno prenosljivih okužb

Spolno prenosljive okužbe pri hiv negativnih ali hiv pozitivnih partnerjih lahko povišajo tveganje za prenos hiva, saj lahko zmanjšajo imunsko odpornost pri hiv negativnih osebah, poleg tega pa aktivirajo imunski sistem, kar v telesu poveča število tistih krvnih celic, ki jih hiv uporablja za razmnoževanje in posledično poveča možnost, da bo hiv našel te celice in jih okužil.

Pri okužbi s herpesom, naprimer, raven teh celic ostane visoka še tedne zatem, ko izpuščaj izgine. Zato so hiv negativne osebe, ki imajo okužbo s herpesom (tudi če nimajo izpuščajev), bolj dovzetni za okužbo s hivom.

Poleg tega vsaka spolno prenosljiva okužba, ki povzroča razjede ali rane (npr. sifilis, herpes), olajša hivu vstop v telo.

Hiv pozitivne osebe, ki imajo katero od spolno prenosljivih okužb, imajo posledično povišano virusno breme, ki je lahko višje v spolnih izločkih tudi pri tistih osebah, ki imajo sicer virusno breme v krvi nezaznavno.

Osebe s hivom so lahko bolj dovzetne za spolno prenosljive okužbe. Tako se lahko na primer hiv pozitivni moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, okužijo s hepatitisom C (HCV), ki se sicer le redko prenaša pri heteroseksualnem seksu. Razlogi za to niso znani. HCV se sicer prenaša v stiku z okuženo krvjo.

Zelo pomembno je redno testiranje na ostale spolno prenosljive okužbe, ne samo na hiv!

Sookužbe povečujejo tveganje za prenos hiva

Zelo pomembno je redno testiranje na ostale spolno prenosljive okužbe, ne samo na hiv!

Obrezani moški imajo manj možnosti za prenos hiva

Pri heteroseksualnem seksu ima obrezan moški 50 % manjšo možnost za okužbo kot neobrezan.

Obrezovanje ne zmanjša možnosti, da obrezani partner virus prenese naprej, niti ne ščiti pred drugimi načini okužbe. Zniža zgolj tveganje za aktivnega partnerja. Obrezovanje verjetno pripomore k večji zaščiti, ker se v glavici penisa obrezanih moških nahaja manj celic imunskega sistema, ki jih hiv napada, kot pri neobrezanih moških.

Notranji del kožice, ki prekriva glavico penisa, je membrana, skozi katero hiv relativno zlahka prodre in je tudi bolj občutljiva za poškodbe kot koža. Zato je lahko stik med notranjim delom kožice in spolnimi izločki način za prenos hiva. Dlje, kot traja seks, več časa ima hiv, da prodre skozi to membrano.

Razlog, da obrezovanje kot dejavnik zaščite v raziskavah ni bil ugotovljen pri MSM, je verjetno versatilnost MSM pri spolnih odnosih (številni so aktivni in pasivni pri seksu).

Verjetno so obrezani MSM, ki so pri seksu izključno aktivni partnerji, podobno zaščiteni, čeprav to še ni bilo dokazano z nobeno raziskavo.

Kdaj si se nazadnje testiral?

Pred kratkim sem seksal brez kondoma
Diagnostično okno za hiv je približno 6 tednov. To pomeni, da bi prezgodnje testiranje lahko pokazalo lažen negativen rezultat.

Dosledno seksam s kondomom 
Svetujemo ti testiranje enkrat letno.

Seksam brez kondoma
Svetujemo ti testiranje vsake pol leta.

Če opaziš simptome spolno prenosljive okužbe, čim prej obišči zdravnika.