Kaj je hiv?

Hiv je virus, natančneje retrovirus, ki napada človeški imunski sistem – našo zaščito bred okužbami in boleznimi. Nezdravljena okužba s hivom vodi v razvoj aidsa.

Poznamo dva tipa virusa, HIV-1 in HIV-2, ki ju delimo na več skupin, te pa na podtipe. Medtem ko je HIV-2 večinoma omejen na zahodno Afriko, pa je HIV-1 odgovoren za svetovno pandemijo. V zahodnem svetu, torej tudi v Sloveniji, epidemijo povzroča HIV-1 skupina M, podtip B.

Kako poteka okužba

Hiv se nahaja v telesnih tekočinah, prenaša pa se z nezaščitenimi spolnimi odnosi in souporabo pribora za injiciranje drog. V krvi, spermi, predsemenski tekočini, izločkih nožnice/materničnega vratu in v materinem mleku se nahaja v takšni količini, da je okužba možna ne le pri analnem in vaginalnem seksu, temveč tudi pri oralno-genitalnem odnosu (npr. fafanju). V slini, solzah in seču se nahaja v bistveno manjši količini, zato po do zdaj znanih podatkih tovrstna okužba ni zabeležena.

Tveganje za prenos hiva je povezano z različnimi dejavniki

  • zadostna količina virusa v posameznih telesnih tekočinah
  • način okužbe oziroma mesto vstopa virusa v telo
  • ostali dejavniki na primer virusno breme, vrste spolnih praks, genetika, ipd.

Da bi prišlo do okužbe, mora telesna tekočina z zadostno količino virusa vstopiti v telo.

Hiv in aids

Hiv je kratica za humani virus imunske pomanjkljivosti, aids pa za sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti.

Najpogostejša načini okužbe oz. mesta vstopa virusa v telo so:

  • stik kužne tekočine s sluznico analnega tkiva. Sluznica ni tako učinkovita ovira kot koža. Tudi notranja stran prepucija (kožice na glavici penisa) je sluznično tkivo.
  • razjede, rane, raztrganine ali mikroskopske poškodbe na tkivu penisa ali anusa
  • neposreden vstop virusa v krvni obtok, vključno z ranami v ustni votlini. Souporaba pribora za injiciranje drog predstavlja zelo visoko tveganje za prenos hiva.

Ko virus vstopi v telo, poišče nekatere celice imunskega sistema, na katere se pritrdi in nato vstopi vanje. Ko je virus enkrat v celici, se vgradi v njeno dedno snov, okužba pa postane trajna. Od enega do šest tednov po okužbi se pri 50-90% oseb pojavijo simptomi okužbe, ki jih imenujemo akutni hiv sindrom oziroma akutni retrovirusni sindrom. Ker so ti simptomi lahko zelo neznačilni, jih marsikdo spregleda.

Kakšni so simptomi akutnega hiv sindroma?

Težave so lahko zelo različne; od blagih, prehladu podobnih znakov z otečenimi bezgavkami, do srednje težkih, podobnih gripi, razvije pa se lahko tudi vnetje možganskih ovojnic itd. Simptomi so lahko podobni simptomom nekaterih drugih spolno prenosljivih okužb. Stres in zaskrbljenost pa lahko povzročita nekatere simptome celo, če do okužbe sploh ni prišlo. Nekako v istem času pride do serokonverzije – pojava protiteles proti hivu.

Če se pojavita samo eden ali dva od navedenih simptomov, po vsej verjetnosti ne gre za akutni hiv sindrom. Navedeni simptomi niti niso zanesljiv način diagnosticiranja okužbe s hivom. Dvajset odstotkov oseb, ki se okužijo, nima nobenega od teh simptomov. Poleg tega noben od teh simptomov sam po sebi ne pomeni, da imaš hiv. Samo če se hkrati pojavi več simptomov IN si bil pred kratkim izpostavljen morebitni okužbi, so ti simptomi LAHKO povezani s hivom.

Obdobje po akutnem hiv sindromu

Simptomi akutnega hiv sindroma postopoma minejo, nato pa nastopi brezsimptomatsko obdobje okužbe, ki v povprečju traja od 8 do 10 let. Takrat oseba s hivom nima posebnih zdravstvenih težav.

Nekoliko pogostejše so lahko glivične okužbe, določene kožne težave, povečane bezgavke pa lahko ostanejo še iz obdobja akutnega hiv sindroma. Če se v tem obdobju pri posamezni osebi ne odkrije okužbe in ne prične z zdravljenjem, imunski sistem nezadržno propada in postopoma se razvije aids, zato se vse pogosteje pojavljajo številne infekcije in obolenja, ki bi pri zdravih osebah potekali bistveno lažje ali pa se sploh ne bi razvili.

Kožne težave se poslabšajo (izpuščaji, razjede, ponavljajoči se herpes, glivične okužbe ustne votline, spolovila itd.), zelo pogosti so kondilomi (anogenitalne bradavice) zadnjika in spolovila, pojavljajo se atipične pljučnice, hujšanje, driske in rakava obolenja (Kaposijev sarkom, limfomi, rak zadnjika itd.), okvare živčevja in v končni fazi popolna shujšanost, napredovanje rakavih obolenj, aids demenca ter na koncu smrt.

Nezdravljen hiv se razvije v aids

Zavedati se moramo, da se posledice okužbe s hivom lahko odrazijo na vseh človekovih organskih sistemih. Pri nezdravljenih osebah se aids v povprečju razvije približno 10 let po okužbi. Okužba s hivom je, žal, še vedno kronično obolenje, ki pa ga z discipliniranim jemanjem zdravil in rednimi kontrolami pri specialistih ali specialistkah hiv pozitivne osebe vedno lažje obvladujejo.

Najbolj pogosti simptomi

- utrujenost
- povišana telesna temperatura
- boleče grlo
- rdečkasti izpuščaji na koži
- glavoboli
- izguba teka
- bolečine v mišicah in sklepih
- driska
- povečane bezgavke (po vsem telesu)

Kdaj si se nazadnje testiral?

Pred kratkim sem seksal brez kondoma
Diagnostično okno za hiv je 6 tednov. To pomeni, da bi prezgodnje testiranje lahko pokazalo lažen negativen rezultat.

Dosledno seksam s kondomom 
Svetujemo ti testiranje enkrat letno.

Seksam brez kondoma
Svetujemo ti testiranje vsake pol leta.

Če opaziš simptome spolno prenosljive okužbe, čim prej obišči zdravnika.

[was-this-helpful]