Hiv, seks in tveganje

Večina ljudi verjetno pozna osnovna pravila varnejšega seksa. A premalo se nas zaveda, da so dejavniki tveganja v posameznih primerih spolnih stikov različni. Ponazorimo na primeru. Če ima na primer ena oseba nezaščiten spolni odnos, je verjetnost, da bo postala hiv pozitivna, izjemno majhna. Če pa ima nezaščitene spolne odnose 10.000 oseb, bodo zelo verjetno nekatere od njih postale hiv pozitivne, tudi če so dejavniki tveganja pri vseh enaki. Posamično nizko tveganje lahko namreč vpliva na številne posameznike v veliki skupini ljudi.

Razumevanje tveganj ni vedno enostavno, saj se razumevanja koncepta realnega tveganja nismo nikoli učili. Zato nas pogosto skrbi zaradi stvari, ki se nam najverjetneje nikoli ne bodo zgodile, na primer da bomo dobili ptičjo gripo ali da bomo umrli v letalski nesreči.

Če se vrnemo na tveganje za prenos hiva, je le-to povezano z različnimi dejavniki. Ti so:

– zadostna količina virusa v posameznih telesnih tekočinah (zadostno virusno breme),
– način okužbe oziroma mesto vstopa virusa v telo,
– ostali dejavniki, na primer vrste spolnih praks, druge pridružene spolno prenosljive bolezni, genetika, ipd.

Torej, katere telesne tekočine predstavljajo tveganje za prenos hiva?

Do okužbe pride najpogosteje preko sledečih telesnih tekočin:

– sperme,
– krvi in
– materinega mleka.

Okužba s slino, izpljunki, urinom in blatom ni možna.

Da bi sploh prišlo do okužbe, mora telesna tekočina z zadostno količino virusa vstopiti v telo.

Kako pride do okužbe?

Najpogostejši načini okužbe oziroma mesta vstopa virusa v telo so:

– stik kužne tekočine z analno ali vaginalno sluznico. Sluznica ni tako učinkovita ovira kot koža – preko nepoškodovane kože okužba ni možna. Ne pozabi, tudi notranja stran kožice penisa je sluznica;
– razjede, rane, raztrganine ali mikroskopske poškodbe na tkivu penisa ali anusa;
– neposreden vstop virusa v krvni obtok, vključno z ranami v ustni votlini,
– souporaba pribora za injiciranje drog, ki predstavlja zelo visoko tveganje za prenos hiva.

Po eni strani se tako velikokrat prepričujemo, da so stvari ali obnašanja, v katerih uživamo (na primer kajenje), povezane z nizkim tveganjem (»ah, saj jaz že ne morem zboleti za pljučnim rakom«), po drugi strani pa nas je nekaterih stvari z zelo nizkim tveganjem tako močno strah, da nas pretirano skrbi, da bi se zgodile, čeprav je to le malo verjetno (»prepričan sem, da sem hiv pozitiven«). Ljudje delujemo na takšen način, zato ni nenavadno, da je marsikomu težko razumeti hiv in tveganja, povezana z njim.

Najlažje tveganja realno razumemo tako, da smo o njih polno informirani, saj lahko tako sprejemamo opolnomočene odločitve o svojem spolnem zdravju, pri tem pa še zmeraj uživamo.

Preberi več o tem, kako se hiv prenaša oz. ne prenaša.

Uredništvo KAJiščeš.si

Komentiraj, povej svoje mnenje

  • Andrej
  • 14. 7. 2016
  Odgovori

  A se lahko okužim, če pogoltnem spermo?

  • KAJiščeš.si
  • 14. 7. 2016
  Odgovori

  @Andrej: Okužba s hivom je mogoča tudi s spermo partnerja, ki ima hiv. Pri tem ni velike razlike v tveganju, če spermo pogoltneš ali izpljuneš. Fafanje brez izliva sperme v usta sicer zmanjša tveganje za prenos hiva, ampak še vedno se lahko virus nahaja v predsemenski tekočini (precum). Pri fafanju je možen tudi prenos drugih spolno prenosljivih okužb.

  Mnogi sicer neradi uporabljajo kondom pri oralnem seksu. Možnost prenosa hiva lahko zmanjšaš (a ne preprečiš) tako, da si vsaj 2 uri pred in po fafanju ne umivaš zob. Povsem varno pa lahko fafaš le s kondomom oz. se partner testira.

Več vsebin z bloga

Vsi prispevki

Poljubljanje kot možen način prenosa gonoreje?

Gonoreja je spolno prenosljiva okužba, ki jo povzroča bakterija Neisseria gonorrhoeae in ki povzroča okužbo spolovil, danke (analna gonoreja) in žrela (oralna gonoreja). Nesorazmerno veliko gonoreje je med moškimi, ki…
Preberi

Najstarejši znan moški, ki je živel s hivom je umrl po dopolnjenem stotem letu življenja

Preberi

Telesna vadba blaži simptome depresije in tesnobe pri osebah, ki živijo s hivom

Rezultati metaanalize objavljene v »Journal of Psychosomatic Research«, kažejo da telesna vadba zmanjšuje simptome depresije in tesnobe pri osebah, ki živijo s hivom. Izsledki pravijo, da telesna vadba trikrat na…
Preberi

Hiv ne diskriminira glede na spol in starost

Zgodilo se je v ZDA v Arizoni, vendar bi se lahko tudi pri nas. Zdravniki na urgenci ob sprejemu 87 letne gospe ne bi niti pomislili na hiv test, če…
Preberi