Sifilis

Sifilis (tudi lues) povzroča bakterija Treponema pallidum. Prenaša se s spolnim stikom. Od okužbe do pojava neboleče razjede oz. ranice, ki jo imenujemo trdi čankar, mine približno 3 tedne.

Simptomi sifilisa

Ranica, ki je posledica okužbe s sifilisom

Trdi čankar se lahko pojavi na penisu, na zunanjem spolovilu ženske, v zadnjiku/danki, nožnici/materničnem vratu ali v ustih/na ustnicah, odvisno od spolnega odnosa.

Približno teden dni po pojavu trdega čankarja se v njegovi bližini pojavi trde, neboleče bezgavke, od 8 do 9 tednov po okužbi otečejo še ostale bezgavke. Pojavi se lahko tudi glavobol, povišana temperatura in bolečine v sklepih. Za tem se pojavi izpuščaj po trupu in okončinah, pogosto se pojavijo še rdečkasto-rjavi izpuščaji na dlaneh in podplatih.

Na sluznicah/koži splovila in zadnjika se lahko pojavijo široki kondilomi (Condylomata lata), ki so zelo kužni.

Okužba lahko mine tudi brez simptomov. Edini pokazatelj okužbe s sifilisom je testiranje.

Nekaj mesecev po okužbi

Po 4 do 5 mesecih po okužbi s lahko pojavi izpadanje las, ki je najpogosteje v obliki nekaj milimetrov elikih področji na lesišču, ki ostanejo popolnoma brez las.

Leto po okužbi

Po enem letu od okužbe spremembe na koži in sluznicah izginejo in preidejo v spečo obliko (latentni sifilis), ki je najpogostejša oblika poznega sifilisa. Pri polovici bolnikov in bolnic pa se čez leta pričnejo pojavljati destruktivne spremembe na koži ali notranjih organih, prihaja do okvar ožilja, srca in živčevja.

Pojavnost sifilisa pri uporabnikih naše testirne točke v letu 2016

5,2 %

Testiranje

Odvzem krvi.

Če si v preteklosti prebolel sifilis, je smiselno testiranje na kliniki, kjer si se zdravil. Rezultate testov je potrebno primerjati s tistimi ob prejšnjem zdravljenju.

Zdravljenje

Zdravljenje poteka z antibiotikom, ki ga predpiše zdravnik specialist.

Ozdravljen sifilis ne prinaša zaščite pred ponovno okužbo. 

 

Preprečevanje

Najbolj učinkovita zaščita je kondom, ki zmanjša verjetnost prenosa za 65%, čeprav se lahko prenese tudi s poljubljanjem. 

Okužba lahko mine neopaženo, zato svetujemo redno testiranje.