Herpes simpleks

Herpes simpleks virus 2 (predvsem na spolovilu in anusu) in herpes simpleks 1 (predvsem na ustnicah in v ustih) sta najpogostejša povzročitelja razjed in ranic na spolovilu in zadnjiku.

Simptomi virusa herpes simpleks, tip 1 in 2

HSV 2 in HSV 1 lahko povročita pojav drobnih mehurčkov s prozorno tekočino na penisu in anusu. Predhodno je prisotno zbadanje, koža je lahko nekoliko pordela. Mehurčki se v nekaj dneh predrejo, nastanejo razpoke in kraste. Okuženi in okužene imajo lahko povišano temperaturo in bolečine v obolelem predelu, otečejo lahko dimeljske bezgavke itd.

Od spolnega stika do pojava okužbe lahko mine od 3 do 9 dni. Izgled obolele kože ob vhodu v zadnjik je lahko zelo neznačilen, zato je treba zdravnika opozoriti, da ste imeli analne spolne odnose ali da vam je partner poljubljal zadnjik, saj boste sicer prejeli napačno zdravilo (bodisi mazilo proti glivicam, kortikosteroidno mazilo ali celo mazilo proti hemeroidom).

Redko lahko pride tudi do hudega vnetja sluznice danke z bolečinami, izcedkom in napenjanjem, težavami pri odvajanju blata in vode itd.

Virus ostane v telesu doživljenjsko.

Pogostost okužbe z genitalnim herpesom (tip 2) v Evropi

15 %

Testiranje

Odvzem krvi. Rutinsko testiranje načeloma ni smiselno. 

Za potrditev diagnoze se lahko odvzame vzorec s kožne spremembe ali sluznice.

Zdravljenje

Okužba z virusom herpesa je doživljenjska, saj zanjo ni zdravila. 

Hujše primere herpesa zaviramo z anivirusnimi zdravili v obliki mazil (lokalno) ali tablet (sistemsko), ki jih predpiše zdravnik.

Preprečevanje

Kondom zmanjša možnost prenosa genitalnega herpesa le za 30 %. 

Najbolj učinkovito lahko preprečimo prenos z zdravljenjem in izogibanju stika s površinami kože, na kateri se pojavljajo lezije (mehurčki).
V času izbruha virusa se izogibaj uporabi istih brisač in pribora.