Hepatitis A

Glavni prenos hepatitisa A je fekalno-oralen (z okuženo hrano ali vodo), spolni način prenosa pa predstavlja analno-oralni stik (lizanje anusa, prodiranje s prstom v anus, spolne igre z blatom).

Simptomi hepatitisa A

Od okužbe do prvih znakov bolezni mine od 2 do 6 tednov. Pri večini otrok in pri polovici odraslih okužba poteka brez težav ali le z blagimi znaki brez evidentne zlatenice (utrujenost, zmanjšan apetit, boleč trebuh ipd.).

V predzlateničnem obdobju se pojavijo gripi podobne težave, nato pa še bruhanje, tiščanje pod desnim rebernim lokom, lahko pa tudi driska ipd.

Sledi zlatenica, ki traja od 1 do 3 tedne. Zapleti so redki.

Testiranje

Odvzem krvi.

Če ima bolnik značilen potek bolezni, se okužbo enostavno prepozna in potrdi s preiskavo krvi. Pri ostalih, ki so brez znakov okužbe, se le-ta ugotovi slučajno.

Zdravljenje

Zdravil, ki bi zdravila hepatitis A, ni. Načeloma bolezen mine brez večjih zapletov v 1 do 3 tednih.

Za bolnika je najbolj pomembno, da počiva. Pomembna je tudi pravilna prehrana. Ta naj bo lahka, brez dodajanja maščob in začimb. Večji telesni napori, težka, mastna in začinjena hrana ter uživanje alkohola v času obolenja lahko prispevajo k razvoju trajne prizadetosti jetrnega tkiva (kronično vnetje jeter).

Po preboleli zlatenici je bolnik zaščiten pred ponovno okužbo.

Preprečevanje

Priporočamo cepljenje. 

Hepatitis B

Hepatitis B se nahaja v spermi, krvi, slini, vaginalnih izločkih in urinu, zato je prenos mogoč pri nezaščitenih analnih spolnih odnosih in pri oralnem seksu.

Simptomi hepatitisa B

Prenos je možen tudi pri stiku sline okuženega ali okužene s sluznico zdrave osebe pri poljubljanju in s skupno uporabo predmetov (zobna krtačka, jedilni pribor, brisača ipd.) Prav tako je možna okužba ob mnjavi igel za injiciranje drog. Okužba pogosto poteka brez kličnih in laboratorijskih znakov bolezni, sicer pa je potek podoben znakom pri hepatitisu A,
Razlika je v v trajanju bolezni, ki je pri hepatitisu B daljše in pri 5 do 10% okuženih preide v kronično obliko, ki lahko pripelje do jetrne ciroze in raka jeter.

Pojavnost hepatitisa B pri uporabnikih naše testirne točke v letošnjem letu

9,2 %

Testiranje

Odvzem krvi na naših testirnih točkah.

Zdravljenje

Akutni hepatitis B večinoma zdravimo simptomatsko, v primeru huje potekajoče bolezni uvedemo protivirusna zdravila.

Protivirusna zdravila lahko uporabimo pri zdravljenju kroničnih oblik hepatitisa B. Zdravljenje je praviloma dolgotrajno, tudi doživljensko.

Pri najhujši obliki bolezni je potrebna presaditev jeter.

Preprečevanje

Svetujemo cepljenje proti hepatitisu B, ki velja za učinkovito zaščito. Cepljenje priporočamo tudi družinskim članom in spolnim partnerjem oseb s kroničnim hepatitisom B.

Kondom velja za učinkovito zaščito pred okužbo s hepatitisom B, saj se zmanjša možnost prenosa za 75 %.

Hepatitis C

Hepatitis C se nahaja v telesnih tekočinah, vendar je tveganje za okužbo pri spolnih odnosih bistveno manjše kot pri hepatitisu B.

Simptomi hepatitisa C

Hepatitis C se prenaša pri stiku s krvjo okuženega (npr. injiciranje drog z isto iglo, snifanje kokaina z isto slamico), lahko pa tudi pri grobih nezaščitenih oblikah analnega seksa (npr. skupinski fisting, souporaba spolnih pripomočkov ipd.), pri katerih lahko pride do krvavitev pri obeh partnerjih.

Akutna okužba   večini primerov poteka brez znakov, sicer pa so težave podobne kot pri hepatitisu B. Pogosto se pojavita utrujenost in depresija.

Pri 80% okuženih bolezen preide v kronično obliko, ki lahko pripelje do jetrne ciroze in raka jeter.

Pojavnost hepatitisa C pri uporabnikih naše testirne točke v lanskem letu

0,4 %

Testiranje

Odvzem krvi na naših testirnih točkah.

Zdravljenje

Akutni hepatitis C je potrebno pravočasno zdraviti, da ne preide v kronično obliko.

Za kronični hepatitis C so v Sloveniji od leta 2015 na voljo sodobna in visoko učinkovita zdravila.

Preprečevanje

Kondom velja za najbolj učinkovito zaščito pred okužbo s hepatitisom C.

Cepivo proti virusu hepatitisa C ni na voljo.