Trihomoniaza

Trihomoniaza (tudi trihomonoza) je spolno prenosljiva okužba, ki se kaže kot vnetje sečnice. Povzroča jo povzroča bičkar trichomonas vaginalis.

Simptomi trihomoniaze pri moških

Polovica okužb poteka brez znakov in simptomov. Pri moškem so znaki manj izraziti, lahko le kot penast ali gnojni izcedek iz sečnice in pekoč občutek ob uriniranju.

Večina okužb izzveni brez zdravljenja

Pri večini moških okužba izzveni brez zdravljenja, kar pa ne velja za ženske. Okužba se prenaša predvsem med heteroseksualnimi pari, lahko pa tudi med ženskami, ki imajo spolne odnose z ženskami, predvsem preko izmenjave spolnih pripomočkov.

Testiranje

Okužba se ugotavlja z brisom pri specialistu.

Zdravljenje

Trohomoniazo zdravimo s kombinacijo lokalnega in sistemskega antibiotika, ki traja od enega do sedem dni. 

Preprečevanje

Nekatere študije kažejo, da kondom ni učinkovita preventiva pred trihomoniazo. 

Sramne uši

Sramne uši so insekti, ki se običajno prenesejo s spolnim odnosom, s sramnih dlak ene osebe na sramne dlake druge osebe. Niso nevarne, so pa zelo lahko prenosljive.

Simptomi sramne ušivosti

Med ljudmi se prenaša s tesnim stikom, najpogosteje s spolnim, ali posredno z oblačili in posteljnino. Sramno uš najdemo ob dlakah okrog spolovila in anusa, lahko pa tudi na pazdušnih dlakah in dlakah na trupu, redkeje tudi na brkih in bradi. 

Uš se trdno oprime dlake tik ob koži in se le malo premika. Na dlakah lahko vidimo gnide, na koži pa iztrebke uši kot pikčaste rjaste drobce. Na mestu pikov nastanejo modrikaste lise, ki so verjetno posledica vbrizganja hemoglobinolitične snovi iz sline uši v kožo.

Srbenje je zmerno, hujše je ponoči. Redko so na koži vidni sledovi praskanja.

Testiranje

(Samo)pregled.

Zdravljenje

Sramne uši odpravimo z insekticidi v šamponu ali emulziji, ki so na voljo v lekarnah brez recepta.

Zdraviti moramo tudi ljudi, ki živijo z obolelim v tesnem stiku, odstraniti uši in gnide, oprati oblačila in posteljnino.

Preprečevanje

Ni uspešnega načina preprečevanje prenosa sramnih uši.

Garje

Garje so nalezljiva kožna bolezen, ki jo povzroča majhna pršica, imenovana srbec. Samica v podkožnici odlaga jajčeca, zato okuženega srbi, izdatneje ponoči.

Simptomi garij

Okužba se med ljudmi prenaša s tesnimi telesnimi stiki, najpogostje pri ležanju v isti postelji (spolni odnosi, stiki z otroki). Pogoste so manjše epidemije v družini, vrtcih, šolah, v vojašnici, vzgojnih zavodih, zaporih in domovih za ostarele. Redkeje se bolezen prenaša preko oblačil ali posteljnine.

Pršice preživijo zunaj roženine kože le 2-3 dni, zato zračenje oblačil ali njihova neuporaba za nekaj dni prekine krog okužbe. Okužba se verjetno prenaša z oplojenimi samicami kot tudi s spolno še ne zrelimi pršicami.

Inkubacijska doba

Inkubacija znaša 3-6 tednov pri primarni okužbi ali le nekaj dni pri reinfekciji (zaradi alergije).

Značilno je močno srbenje

Za bolezen je značilno močno srbenje, ki se okrepi na toploti in zlasti ob ležanju v topli postelji. Začetek srbenja spremljajo prve kožne spremembe. Nahajajo se na neporaščenih predelih kože z manjšim izločanjem loja; med prsti rok in nog, upogibna stran zapestij, komolčni kotanji in koža nad komolcem, prednji akilarni gubi, predel prsnih bradavic, popka in pasu, stična površina gluteusov in stegen, gleženj in pri moških spolovilo.

Na hrbtu, glavi, vratu, dlaneh in podplatih se spremembe pri odraslih ne pojavljajo.

Značilni so nekaj mm dolgi, nekoliko dvignjeni, rdečkasto rjavi, nepravilno zavito rovčki. Navadno jih je le nekaj, pri ljudeh z večjim higienskim standardom jih težko opazimo. Začetni del rovčka je vstopno mesto samice in ga prekriva drobna krasta, slepi konec je opazen kakor komaj zaznavna izboklina, v kateri je samica. Ugotavljamo tudi za proseno zrno velike rdečkaste rjave bunčice, prekrite z drobno krasto.

Testiranje

Pregled pod mikroskopom.

Zdravljenje

Za običajne garje običajno zadoščajo sredstva, ki vsebujejo skabicide (sredstva proti pršicam) in jih nanašamo na kožo. Kremo ali losjon nanesemo na kožo od vratu do prstov na nogi.

Po prvem nanosu zdravila na kožo zbolelega je  treba vsa oblačila, brisače in posteljnino oprati v pralnem stroju. Perilo, ki ga ni moč oprati, shranimo v plastične vrečke za najmanj 72 ur, v tema času pršice poginejo. Pohištvo, prevlečeno s tekstilom, vsaj 24 ur ne uporabljamo, nato ga očistimo s sesalcem, tisto, ki se lahko mokro čisti pa čistimo  z vodo in detergentom.

Preprečevanje

Ni uspešnega načina preprečevanje prenosa garij.