Po diagnozi HIV+

Izvedel si, da imaš hiv.
Kaj pa zdaj, kako naprej?

Kaj pa zdaj, kako naprej?

Zelo verjetno je, da si si zastavil ti vprašanji. In povsem običajno je, če si zdaj v tebi vrejo različni občutki - jeza, strah, žalost, osamljenost, brezup, krivda. Morda pa si otopel in ne čutiš ničesar. Ali pa čutiš olajšanje, če si že nekaj časa sumil, da bi lahko imel hiv, zdaj pa poznaš svoj status.

Novica, ki si jo prejel, je lahko stresna. V tej rubriki boš prejel nekaj nasvetov, informacij in pa vzpodbudo za nadaljnje življenje. Vedno ne bo enostavno, a zavedati se moraš, da lahko v današnjem času s hivom živiš polno in kakovostno življenje.

Vedno ne bo enostavno, a zavedati se moraš, da lahko v današnjem času s hivom živiš polno in kakovostno življenje.

Tudi s hivom lahko živiš polno in kakovostno življenje

Nobene potrebe ni, da bi ti hiv to preprečil. Mnoge osebe, ki živijo s hivom, še bolj skrbijo za svoje zdravje, kot pred diagnozo. Nekatere gredo skozi obdobje prilagajanja novi stvarnosti in ovrednotenja svojih prioritet, a večina jih nadaljuje s svojimi običajnimi obveznostmi in aktivnostmi.

Naj ti hiv ne prepreči romantičnih ali spolnih odnosov in načrtov za prihodnost

Odziv vsakega posameznika na pozitivno hiv diagnozo je različen. Nekateri se obnašajo, kot da se ni nič zgodilo, drugi poskušajo pridobiti čim več informacij, spet tretji pa se le stežka soočijo z novo realnostjo. Morda kriviš samega sebe. Toda to je povsem nepotrebno – zvračanje krivde na samega sebe dejstva, da imaš hiv, ne bo prav nič spremenilo, ti pa lahko pošteno zagreni in oteži življenje. S hivom se ljudje ne okužijo, ker bi si to zaslužili - če imaš hiv, namreč ne pomeni, da si zloben, nemoralen ali neumen in da si si ga zaslužil.

Telefon za osebe, ki živijo s hivom

Svetovalec ti na voljo za pogovor, podporo in informiranje o hivu. Lahko pošlješ tudi SMS sporočilo. Odgovarjamo vsak delovnik, od 10. do 16. ure.

030 478 578

Nesmiselno je, da kriviš sebe ali drugega

Povsem možno je, da za svojo okužbo kriviš drugega. V primeru, da veš, od koga si dobili hiv, si lahko razumljivo jezen na to osebo. Toda zavedati se moraš, da ta oseba morebiti niti ne ve, da ima hiv. Največ prenosov se zgodi pri tistih, ki ga imajo šele nekaj mesecev in tega niti ne vedo, ali pa so vedeli, a tega niso delili s tabo. Morda bi bilo bolje, da bi. Mnogi se bojijo razkritja, zato ker jih je sram ali pa se bojijo zavrnitve.

Tako kot je nesmiselno, da za prenos hiva kriviš sebe, je nesmiselno tudi, da kriviš drugega. Zaščita pri seksu ni le odgovornost enega ali drugega partnerja, temveč obeh oziroma vseh udeleženih v posameznem spolnem odnosu. To imej v mislih, preden boš sebe ali kogarkoli obtoževal zaradi tega, kar se ti je zgodilo.