Moje zdravje

Skrb za zdravje pomeni več kot le jemanje zdravil. Z zdravim načinom življenja lahko preprečiš ali omiliš zdravstvene zaplete, povezane z dolgotrajnim življenjem s hivom.

V odločitve o svojem zdravljenju si enakovredno vključen

Čeprav bosta nad tvojim zdravstvenim stanjem bedela zdravnik infektolog in tvoj družinski zdravnik, bo tvoja vloga zelo pomembna. Ne le, da imaš pravico, da si enakovredno vključen v odločitve o svojem zdravljenju, ampak boš ne navsezadnje ti tisti, ki bo moral pravilno in redno uživati zdravila, živeti na način, ki bo imel čim manj negativnih posledic za tvoje zdravje in seznanjati svoja zdravnika o vseh boleznih in terapijah, ki jih uživaš.

To je predvsem pomembno zato, da zdravila, ki ti jih predpiše tvoj družinski zdravnik, ne bi součinkovala z zdravili proti hivu. Prav tako ga obvesti, če uživaš prehranske dodatke ali se zdraviš s pomočjo alternativne oziroma komplementarne medicine. S spremembami v počutju in zdravstvenem stanju seznanjaj zdravnika, tudi če se ti morda zdijo nepomembne; tako se lahko izogneš nepotrebnim nevšečnostim.

Predanost terapiji je ključna

Dobra adherenca (tj. predanost terapiji) je ključna za tvoje zdravje, vendar je slednje odvisno tudi od tvojih življenskih navad. Nižje si lahko prebereš nekaj koristnih napotkov. Predvsem pa razmišljaj pozitivno in se zavedaj, da nobena sprememba ne pride čez noč, zato se ne obremenjuj, če ne boš zmogel naenkrat spremeniti svojega življenja!

Uspešnost terapije je odvisna od tebe

Zdrav način življenja in predanost terapiji sta ključna za uspešnost terapije in kvalitetno življenje.

Cepljenja

Na kliniki te bodo cepili proti hepatitisu A in B ter pnevmokoknim okužbam, priporočajo pa tudi cepljenje proti nekaterim drugim povzročiteljem bolezni, na primer tetanusu, klopnemu meningoencefalitisu in gripi. Koristno je tudi cepljenje proti virusu humanega papiloma (HPV), ki lahko povzroča rak zadnjika, verjetnost za razvoj te bolezni pa je pri hiv pozitivnih osebah dvakrat višje kot pri tistih, ki hiva nimajo.

Pred vsakim cepljenjem pa se posvetuj s svojim zdravnikom infektologom, sploh pred cepljenjem z živimi cepivi! Z njim se posvetuj tudi pred potovanji v eksotične dežele in ga povprašaj o napotkih za preprečevanje okužb.

Alkohol

Tako kot pri kajenju tudi pri alkoholu velja, da lahko škodljivo vpliva na zdravje posameznika ne glede na to, ali je oseba hiv pozitivna ali ne. A ker lahko hiv povzroči določene zdravstvene težave, jih prekomerno uživanje ali zloraba alkohola še povečata. Alkohol lahko poškoduje jetra, ki so pomembna za učinkovito predelavo protiretrovirusnih zdravil proti hivu, obenem pa že tako ali tako obremenjena zaradi hiva, zdravil in morebitnih sookužb s hepatitisom – zato je pomembno, da osebe, ki imajo poleg hiva tudi hepatitis, alkohola NE uživajo. Nekatera zdravila proti hivu lahko povzročijo povišano vsebnost maščob v krvi, ki jo pretirana uporaba alkohola lahko še dodatno poviša in povzroči srčno-žilna obolenja. Poleg tega alkohol škodi imunskemu sistemu, posamezniki s poškodovanimi jetri zaradi alkohola pa so bolj nagnjeni k stranskim učinkom nekaterih zdravil, predvsem zaviralcev proteaze. Prekomerno pitje lahko povzroča tudi težave pri rednem jemanju zdravil – alkoholizirana oseba se morda ne bo spomnila, da mora vzeti zdravila,  vodi pa lahko tudi v alkoholizem in težave z mentalnim zdravjem, oboje pa lahko povzroči vsesplošno poslabšanje zdravja in slabšo adherenco. Zmerna poraba alkoholnih pijač pa bistveno ne vpliva bistveno na zdravje oseb s hivom, zato si lahko brez slabe vesti privoščiš kozarček ali dva, a redno uživanje večjih količin zate vsekakor ni dobro.

Kajenje

Kajenje je škodljivo za kogarkoli, pri osebah s hivom pa so tveganja za razvoj srčno-žilnih obolenj (že tako ali tako povišana), rakov in pljučnih bolezni zaradi kajenja še višja kot pri hiv negativnih ali pri nekadilcih s hivom. Kajenje tudi slabi imunski sistem. Opustitev kajenja bistveno zniža verjetnost srčne kapi in pljučnice ter ostalih bolezni. Prenehanje kajenja je lahko izjemno stresno in zahtevno; sploh če si šele pred kratkim izvedel, da imaš hiv, ti lahko prižgana cigareta pomaga pri »pomirjanju živcev« in ideja, da bi se ji odrekel, se ti morda zdi grozna. A četudi boš nekaj časa še kadil, se moraš zavedati, da bo imelo kajenje dolgoročno gledano slabe posledice za tvoje zdravstveno stanje.

Prekomerno pitje

Medtem ko zmerno uživanje alkohola bistveno ne vpliva na tvoje zdravje, lahko pretiravanje vpliva na tvoja jetra, ki so že obremenjena zaradi zdravil, hiva ali drugih soprisotnih okužb.

Droge

Uporaba prepovedanih in novih sintetičnih drog ima lahko škodljive posledice za zdravje oseb, ki živijo s hivom. Droge lahko součinkujejo z nekaterimi protiretrovirusnimi zdravili, škodljivo vplivajo na jetra (ki so bistvenega pomena za presnovo protiretrovirusnih zdravil), slabijo imunski sistem, povzročajo stres in nespečnost, slabijo apetit in škodljivo vplivajo na splošno zdravje. Uporaba drog lahko vpliva tudi adherenco terapiji (redno in dosledno jemanje protiretrovirusnih zdravil). V izogib zapletom, ki bi lahko povzročili poslabšanje tvojega zdravstvenega stanja, je bolje, če se uporabe drog vzdržiš. Če imaš s tem težave, se lahko pogovoriš s svojim zdravnikom.

Druga zdravila

Protiretrovirusna zdravila lahko součinkujejo z drugimi zdravili, zato moraš svojega zdravnika infektologa obvestiti, če jemlješ katerakoli zdravilo, zdravilno učinkovino ali dodatek (uradne ali alternativne medicine). Iz istega razloga je dobro, če tvoj hiv status pozna tudi tvoj družinski zdravnik oziroma družinska zdravnica, ki ti bo predpisoval zdravila za zdravljenje bolezni, ki niso povezane s hivom. Z zdravnikom infektologom se posvetuj glede uporabe zdravilskih izdelkov (ameriški slamnik na primer součinkuje z nekaterimi protiretrovirusnimi zdravili) in prehranskih dodatkov (npr. vitaminov).

Počitek in stres

Telo za regeneracijo in pravilno delovanje potrebuje dovolj počitka, zato sta spanje in počivanje pomembna dejavnika, ki prispevata k fizičnemu in psihičnemu zdravju vsakega posameznika. Stres, skrbi, bolezen, anksioznost, depresija, stranski učinki nekaterih zdravil, nepravilna prehrana, uživanje kave, čaja in cigaret ter zloraba drog ali alkohola lahko povzročijo pomanjkanje spanja, slabše spanje ali nespečnost, to pa lahko povzroči nižjo storilnost in koncentracijo, slabše počutje, slabitev imunskega sistema in poslabšanje zdravstvenega spanja. Če si pri težavah s spanjem ne moreš pomagati sam, o tem povprašaj zdravnika, s katerim bosta ugotovila vzroke in jih poskusila odpraviti. To še posebej velja pri uživanju nekaterih protiretrovirusnih zdravil, ki lahko povzročajo nespečnost (npr. Kaletra, Sustiva, Atripla, Eviplera, Isentress, Tivicay…)

Stres – zaradi tvojega hiv statusa, službe ali kateregakoli drugega razloga, zate ni dober, ker pomembno prispeva k slabemu počutju in poslabšanju zdravja. Stres po diagnozi, pri čakanju na izvide testov na virusno breme in CD4, stres zaradi strahu pred razvojem bolezni, zaradi strahu pred okužbo partnerja, zaradi skrivanja tvojega hiv statusa…so razumljivi, a tudi nepotrebni. Čeprav utegne to zveneti kruto, je takšna realnost; imaš hiv in z njim boš moral živeti. Stres zaradi hiva ti pri tem ne bo prav nič pomagal, ravno obratno, slabo lahko vpliva imunski sistem in na poslabšanje zdravja. Za zmanjševanje stresa se lahko posvetuješ s svojim zdravnikom ali pa se obrneš na katero od organizacij, ki nudijo podporo osebam s hivom. Kontakte najdeš v rubriki »Podpora«.

Ne obremenjuj se preveč, bodi prijazen sam do sebe in razmišljaj optimistično. Obdaj se z ljudmi, v družbi katerih si sproščen in počni stvari, v katerih uživaš. Nobenega razloga ni, da se v življenju ne bi imel lepo!

Psihiatrična pomoč

Če ti življenje s hivom predstavlja preveliko breme, ki vpliva na tvoje čustveno ravnovesje, povzroča depresijo, privede do samomorilnih misli ali pa vodi v škodljivo rabo alkohola in drog ter odvisnost, je dobro poiskati strokovno pomoč. Na Centru za mentalno zdravje v Ljubljani, v sodelovanju z Infekcijsko kliniko, deluje ambulanta za pomoč osebam s HIV. Tja te lahko napoti tvoj infektolog. Lahko jim tudi pišeš na peter.zajc@psih-klinika.si in se dogovoriš za termin.

Zdravje na potovanju

Če se odpravljaš na krajše ali daljše potovanje, poskrbi, da boš s seboj imel dovolj veliko zalogo zdravil, saj odmerkov ne smeš izpuščati. Za primer izgube ali kraje prtljage vedno imej s seboj tudi rezervo v ročni prtljagi, kajti če boš ostal brez zdravil, morda do njih ne boš imel dostopa v državi, kamor potuješ.  Pred potovanjem se pozanimaj za morebitna cepljenja, ki jih je potrebno opraviti, o njih pa se pogovori s svojim infektologom, saj nekaterih oseb s hivom, predvsem tistih s hujšo imunsko okvaro,  ni dovoljeno cepiti.

Na potovanju, sploh če je daljše in potuješ v slabše razvite dežele, bodi pazljiv pri uživanju hrane, izogni se surovi, premalo kuhani hrani ali takšni, ki je pripravljena v higiensko slabših razmerah. Uživaj sadje z olupki in pij ustekleničeno vodo brez ledu, o uporabi pripravkov, ki pomagajo ob driski (zdravila, oglje), pa se pred potovanjem pogovori s svojim zdravnikom, ki ti bo lahko pomagal s koristnimi nasveti o varovanju zdravja na potovanju. Nekaj praktičnih nasvetov o potovanjih pa najdeš tudi v rubriki “Moje pravice in življenjske situacije”.

Potrebuješ pomoč?

V okviru buddy podpornega programa ti lahko pomagamo prebroditi težave zaradi hiva.

Pokliči nas na 030 478 578 ali pošlji e-pošto na buddy@legebitra.si.

Zdravje ustne votline

Osebe, ki živijo s hivom, imajo pogosto težave z dostopom do ustrezne zobozdravstvene oskrbe. To bodisi pomeni, da jih v zobozdravstvenih ambulantah zavračajo bodisi jih naročajo ob koncu delovnega časa ali pa zobozdravstveni delavci pri obravnavi uporabljajo pretirane zaščitne postopke, ki pri nekaterih hiv pozitivnih osebah vzbujajo nelagodje in občutek manjvrednosti. Takšna obravnava je nesmiselna, saj morajo zobozdravniki pri vseh pacientih upoštevati splošne previdnostne ukrepe, ki so namenjeni preprečevanju prenosa okužb.
Osebe, ki se zdravijo s protiretrovirusnimi zdravili, pa imajo v veliki večini nezaznavno virusno breme, tako da prenos hiva praktično ni mogoč. Če zobozdravnik pacienta zavrne,  mora v skladu z Zakonom o pacientovih pravicah razloge za zavrnitev pisno utemeljiti v osmih dneh od izražene pacientove izbire, pacientu pa predlagati izbiro drugega zdravnika.

Za več informacij o zobozdravnikih lahko pišeš na buddy@legebitra.si ali nas pokliči.

Zobozdravniki

Osebe, ki živijo s hivom, imajo pogosto težave z dostopom do zobozdravnikov.

Če potrebuješ nasvet, nam lahko pišeš na buddy@legebitra.si ali nas pokliči na 030 478 578.