Moj partner ima hiv

Šok, strah, jeza so pogosti odzivi na takšno novico. A izkušnje kažejo, da partnerstva med hiv negativnimi in hiv pozitivnimi niso neobičajna.

Informacija, da ima tvoj partner oziroma oseba, s katero ravno pričenjaš odnos, hiv, najverjetneje ni nekaj, ob čemer zgolj zamahneš z roko in o tem več ne razmišljaš. Trenutek, ko bo to informacijo delil s teboj, se lahko zgodi kadarkoli; morda ti bo to zaupal še preden ga boš osebno spoznal (na spletu), morda na prvem zmenku, morda šele čez nekaj tednov ali mesecev.

Strah je povsem razumljiva reakcija

Če bo tvoja prva reakcija strah, je to povsem običajno. A preden jo na vrat na nos pobrišeš, globoko vdihni in premisli, kaj boš storil. Če sta čisto na začetku odnosa in ti je zaupal tako pomembno in zaupno informacijo, pomeni da si mu res všeč in da želi biti iskren s teboj.

Če pa sta skupaj že nekaj časa in sta že seksala, a ti je povedal šele zdaj, te je morda strah, da si tudi sam dobil hiv. Morda si jezen, ker ti ni povedal, preden sta skočila v posteljo? Razumeti moraš, da je razkritje hiv statusa zelo težko. Neosveščenost ljudi, ki povzroča hiv pozitivnim neprijazno družbeno klimo, strah pred zavrnitvijo, nezmožnost najti prave besede, vse to je lahko razlog, da ti ni povedal prej. A ker svoj hiv status pozna in je zato uporabil kondom, ker se verjetno zdravi in ima zato nezaznavno virusno breme, je možnost, da je do prenosa hiva prišlo, zares minimalna. Ne navsezadnje pa, tudi sam moraš v seksu vedno ravnati tako, da preprečiš prenos okužb z drugih oseb nase, saj si za svoje zdravje v prvi vrsti odgovoren sam.

Ne presojaj ga po tem, da ima v sebi majhen virus – predvsem je nekdo, ki ti je všeč in te privlači. Če razmišljaš, kaj vse je moral početi, da je dobil hiv, je odgovor preprost – verjetno popolnoma iste stvari, kot jih počneš ti sam in pravzaprav večina ljudi.

Življenje s hiv pozitivnim partnerjem

Pozitiven partner, ki je na terapiji in ima nezaznavno virusno breme, praktično ne more prenesti virusa preko spolnih odnosov, zato bosta lahko uživala polno spolno življenje. Dodatno zaščito seveda zagotavljajo kondomi, priporočljivo pa je še redno testiranje na hiv.

Dobro premisli, kaj boš storil

Monogamna veza 
Ljudje imamo različne oblike zvez. Poleg monogamnih tudi takšne, kjer imamo več spolnih partnerjev. Včasih pa se zgodi, da kdo preprosto skoči čez plot. In lahko se zgodi, da partner dobi hiv od kakšnega drugega spolnega partnerja. Če si zanj vedel ali pa ne, bo verjetno novica o partnerjevi diagnozi šok.

Odprta veza
Če sta v odprti zvezi, ti novica o tem, da je seksal z drugim, verjetno ne dela težav, jezen pa si, ker ni bil dovolj previden. Večji šok je, če za to, da seksa z drugimi, nisi vedel.

A preden boš v jezi prenagljeno storil kaj, za kar ti bo morda kasneje žal, pomisli; tvojemu partnerju je verjetno zdaj veliko huje kot tebi. Mu res želiš še dodatno otežiti življenje? Preprostega odgovora in rešitve v taki situaciji ni, a vzemi si čas in dobro premisli, kaj boš storil.

Veliko parov je, pri katerih je en pozitiven, drug pa negativen

In ja, veliko parov je, pri katerih je en partner pozitiven, drugi pa negativen in živijo popolnoma običajno življenje v dvoje.

Pozitiven partner, ki je na terapiji in ima nezaznavno virusno breme, praktično ne more prenesti virusa preko spolnih odnosov, zato bosta lahko uživala polno spolno življenje. Dodatno zaščito seveda zagotavljajo kondomi, priporočljivo pa je še redno testiranje na hiv.

S partnerjevim infektologom se lahko tudi pogovoriš o različnih možnostih zaščite. Z vsakdanjimi stiki in sobivanjem pa se hiv ne prenaša. Nobenega razloga potemtakem ni, da bi nekomu, ki ti je všeč, samo zaradi tega, ker ima hiv, obrnil hrbet. Bi mu ga tudi, če bi imel povišan krvni tlak ali sladkorno bolezen?