Moj družinski član ali prijatelj ima hiv

Njemu je verjetno veliko težje kot tebi. Ali pa tudi ne. Morda je to, da ima hiv, sprejel in živi naprej.

 

Če ti je nekdo, ki ti je zelo blizu – tvoj otok, brat ali najboljši prijatelj, ravnokar povedal, da ima hiv, ti gredo po glavi verjetno najrazličnejša vprašanja. Zakaj, kdaj, kaj je počel, kaj to pomeni zame. Vedeti moraš, da je njemu verjetno veliko težje kot tebi. Ali pa tudi ne, morda je to, da ima hiv, sprejel in živi naprej.

Če ti je zaupal, od tebe pričakuje podporo, ne očitkov

Zato mu ne otežuj življenja z očitki, neprimernimi vprašanji, obtoževanji, nepotrebnim moraliziranjem ali zgražanjem. Od tebe potrebuje podporo in razumevanje, ne pa negativnih reakcij. Če ti je zaupal, tega zaupanja ne izdaj in novice o diagnozi ne širi naokrog. Še vedno je isti človek kot nekoč, naj poznavanje njegove hiv statusa tega ne spremeni.

Oseba s hivom nikogar ne ogroža

In seveda, oseba s hivom nikogar ne ogroža. Zato se ne boj okužbe, ker ta s sobivanjem v skupnem gospodinjstvu in vsakdanjimi stiki ni možna, saj se hiv prenaša samo s spolnimi odnosi in izmenjavo pribora za injiciranje drog. 

Družinski člani nekaterih oseb, ki živijo s hivom, se včasih le stežka sprijaznijo s tem, da ima njihov  bližnji hiv. Vedeti moraš, da diagnoza hiva dandanes ne pomeni tega, kar je pomenila pred dvema desetletjema; da oseba, ki jo imaš rad, ni ne pokvarjena ne nemoralna; in da je mogoče s hivom živeti polno, aktivno in dolgo življenje.

Hiv se ne prenaša z vsakdanjimi stiki

Hiv se prenaša s spolnimi stiki ali izmenjavo pribora za injiciranje, ne pa s prijateljskimi stiki ali če živiš v skupnem gospodinjstvu s hiv pozitivno osebo.